Politika

Sulík k poukážkam: Hrozí konflikt s EÚ, podplácanie lekárov a je to vyhodených 400 mil.!

Motivácia seniorov na očkovanie posilňujúcou dávkou 500-eurovými poukážkami robí z vakcíny proti ochoreniu COVID-19 nepredajný tovar, ktorý potrebuje veľmi silnú podporu, aby sme ho dostali k ľudom.

Ilustračný obrázok k článku Sulík k poukážkam: Hrozí konflikt s EÚ, podplácanie lekárov a je to vyhodených 400 mil.!
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Po stredajšom rokovaní vlády to ako jeden z viacerých argumentov povedal minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík. Strana sa podľa neho pri hlasovaní v parlamente o tejto podpore zdrží, alebo bude proti návrhu.

Dehonestácia vakcíny

„Takýmto krokom dehonestujeme alebo devalvujeme samotnú vakcínu,“ povedal Sulík. Ľudia by sa mali dať zaočkovať preto, lebo majú obavu o svoj život a zdravie a nie preto, že im za to niekto zaplatí, uviedol.

Pokiaľ má niekto strach z vakcíny a štátu sa nepodarí ho presvedčiť na zaočkovanie, je to podľa Sulíka jeho právo. „Môžeme sa potom baviť o rôznych kompenzáciách a náhradách,“ dodal Sulík.

Šéf SaS sa tiež obáva, aby poukážky nevyužívali odporcovia očkovania na podplácanie lekárov, ktorí by ich mohli zapísať do systému ako zaočkovaných a vakcínu pritom nepoužiť.

Konflikt s EÚ?

Sulík je presvedčený, že problém by v prípade schválenia poukážok bol aj s nastavením funkčného systému a očakáva tiež konflikt s Európskou úniou. Tá totiž pre obmedzenú platnosť iba na územie Slovenska napadla aj rekreačné poukazy zavedené bývalo vládou.

Z predpokladaných 500 miliónov eur, ktoré toto opatrenie má podľa rezortu financií stáť, sa podľa Sulíka 400 miliónov použije zbytočne.

Viac ako 850-tisíc ľudí nad 60 rokov je totiž už zaočkovaných, a tí si budú poukazy nárokovať ako prví. Predpokladané náklady sú pritom v rovnakej výške, akú spolu zaplatia za rok na dani z príjmu všetky slovenské podniky okrem 5000 najväčších platiteľov dane.

Ešte nevedia

Vláda na svojom stredajšom rokovaní schválila 500-eurové poukážky pre seniorov ako motiváciu k očkovaniu. Návrh zatiaľ neobsahuje zoznam prevádzok, kde tieto peniaze budú môcť seniori minúť, ani presné technologické riešenie.

Vláda tak má dodatočný časový priestor na to, aby návrh pripravila tak, aby neobsahoval vôbec žiadne chyby. Povedal to vicepremiér a minister financií Igor Matovič (OĽANO) po stredajšom rokovaní vlády.

Matovič to vníma ako priestor na to, aby sa veľmi podrobne a detailne dohodlo, akým spôsobom bude celý proces s poukážkami fungovať.

Cieľom však je, aby každý, kto do konca roka dovŕši 60 rokov, sa zaregistroval na očkovanie do Vianoc. Podrobnosti sa budú podľa Matovičových slov možno spresňovať aj v parlamente.

„Aby sa náhodou nestalo, že nám niekto cez to sito prepadne,“ poznamenal minister. Seniori, ktorí už sú zaočkovaní treťou dávkou vakcíny, získavajú nárok na poukaz automaticky.

Schváli to parlament?

Snahy by nemalo podľa jeho slov zmariť ani nízke tempo očkovania, od ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) má Matovič sľúbené, že dokáže zorganizovať zaočkovanie 50-tisíc dávkami denne.

Dôležité je podľa Matoviča v súčasnosti schváliť zákon, a aby ho následne odobrila prezidentka SR Zuzana Čaputová svojím podpisom. „Potom my môžeme na tom legitímne začať pracovať,“ poznamenal minister.

Čo sa týka schválenia zákona v parlamente, Matovič je pesimistický. „Obávam sa, že viac ako život dôchodcu je veto a politikárčenie,“ uzavrel s tým, že ak poslanci nepodporia jeho zákon, vníma to tak, že im nezáleží na živote dôchodcov.

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM