Správy Zo zahraničia

Rakúsko POTREBUJE zamestnancov zo zahraničia: Hľadá najmä vzdelaných ľudí

Podľa ministra je dôležité zamerať sa na zjednodušenie systému vydávania povolení na dlhodobý pobyt vysokokvalifikovaným zahraničným pracovníkom.

Ilustračný obrázok k článku Rakúsko POTREBUJE zamestnancov zo zahraničia: Hľadá najmä vzdelaných ľudí
Zdroj: Unsplash.com

Rakúsko bude v nasledujúcich rokoch čeliť rastúcim problémom s nedostatkom pracovnej sily. Okrem veľkého potenciálu doma, najmä medzi staršími zamestnancami a ženami s nezaopatrenými deťmi, je potrebné intenzívnejšie hľadať aj pracovnú silu v zahraničí, uviedol v utorok minister práce a hospodárstva Martin Kocher.

Dobré miesto na podnikanie

Kľúčové je prezentovať Rakúsko vo svete ako dobré miesto na podnikanie, povedal na spoločnej tlačovej konferencii s prezidentom Rakúskej hospodárskej komory (WKÖ) Haraldom Mahrerom. Obidve inštitúcie budú podľa neho intenzívnejšie spolupracovať s cieľom podporiť rakúsky trh práce.

Koľko zahraničných pracovníkov by malo Rakúsko prilákať a v akom časovom horizonte sa zatiaľ nedá presne vyčísliť, poznamenal šéf WKÖ.

Podľa ministra je dôležité zamerať sa na zjednodušenie systému vydávania povolení na dlhodobý pobyt vysokokvalifi­kovaným zahraničným pracovníkom. V prvých troch mesiacoch roka ich bolo vydaných približne 1900, no v strednodobom horizonte by sa toto číslo malo posunúť do „päťciferného pásma“, špecifikoval Kocher.

Foto je ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM