ELA Správy Zo zahraničia

Kaufland SŤAHUJE múku od slovenského výrobcu! VYSTRAŠILA niektorých českých zákazníkov

Informácie o tom, že na Slovensku sú desiatky tisíc ton kontaminovaného obilia z Ukrajiny, sa rozšírili až k našim susedom. A v Českej republike vyvolali medzi zákazníkmi riadnu paniku.

Ilustračný obrázok k článku Kaufland SŤAHUJE múku od slovenského výrobcu! VYSTRAŠILA niektorých českých zákazníkov
Zdroj: pixabay.com , TASR/Dano Veselský

Na sociálnych sieťach sa začala šíriť informácia, že múka od spoločnosti Mlyn Kolárovo je vyrobená z ukrajinského obilia s nebezpečnými pesticídmi.

Stiahli ju

Česi preto hromadne varujú ostatných, aby v Kauflande nekupovali múku značky VitaFlora od spomínanej slovenskej spoločnosti. Rovnaké príspevky šíria aj Slováci a upozorňujú, že túto značku aktuálne ponúkajú v akcii aj dva veľké obchodné reťazce pôsobiace u nás. Medzi nimi aj Kaufland.

Aj keď mlyn tvrdí, že obilie je slovenské, reťazec ju preventívne sťahuje z predaja v Českej republike.

Práve do slovenskej spoločnosti minulý týždeň priviezli ukrajinské obilie kontaminované nebezpečnými pesticídmi. Úrady jej ho ale obratom zakázali spracovať.

„Dodávateľ Mlyn Kolárovo pri múke VitaFlora potvrdil 100% slovenský pôvod suroviny a zaslal nám aj protokol s výsledkami laboratórnych testov,“ vyjadrila sa pre TN.cz hovorkyňa reťazca Renata Maierl.

Ako ďalej vysvetľuje: „Napriek tomu sme sa z vlastnej iniciatívy, vzhľadom na závažnosť celého prípadu na Slovensku, rozhodli múku VitaFlora z preventívnych dôvodov stiahnuť z predaja a zadali sme vlastné laboratórne testy. Kvalita a bezpečnosť potravín je pre nás dôležitá,“ doplnila.

Slovensko, Poľsko aj Maďarsko v utorok s okamžitou platnosťou zakázali dovoz ukrajinského obilia. Česko sa k nim nepripojilo.

Či rovnako zareaguje aj Kaufland na Slovensku, sme sa opýtali reťazca. Odpoveď nájdete v tomto článku.

Mlyn Kolárovo sa bráni

Druhá laboratórna vzorka ukrajinskej pšenice v Mlyne Kolárovo je v súlade s požiadavkami predpisov. Uviedol to pre TASR člen predstavenstva akciovej spoločnosti Mlyn Kolárovo Levente Varga. Ako prvý na výsledok upozornil portál noviny.sk.

„Dnes (18. 4.) sme dostali výsledky kontravzorky. Aj keď je tam nameraná minimálna hodnota, podľa posúdenia laboratória, vzorky sú v súlade s požiadavkami platného znenia predpisov,“ spresnil Varga.

„Tiež sme testovali múku vyrábanú z tejto pšenice. Výsledky potvrdzujú, že pesticídy v múke vôbec nie sú prítomné. To znamená, že moderné čistiace stroje sú schopné minimalizovať/od­strániť prípadné zostatky nepovolenej látky,“ informoval.

Dodal, že v spoločnosti taktiež testovali otruby. „Aj tam nameralo laboratórium minimálne hodnoty, ale hodnotenie aj v tomto prípade je pozitívne,“ doplnil.

„Pred hodnotením kvality tejto šarže potrebujeme počkať na výsledky tretej vzorky. V každom prípade je možné vyhlásiť, že vyrábaná múka neobsahuje žiadne rezíduá a plne vyhovuje požiadavkám EÚ,“ uzavrel v utorok Levente Varga.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR informovalo 13. apríla, že na základe nevyhovujúcich výsledkov analýzy 1500 ton pšenice z Ukrajiny, ktorú Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR zachytila v mlyne v Kolárove, zavádza agrorezort Usmernenie na zákaz spracovania a uvedenia do krmovinového a potravinového reťazca. Vyplýva z neho prísny zákaz spracovania a uvedenia na trh už naskladneného ukrajinského obilia a múky z neho.

V kontrolovanej vzorke sa potvrdil výskyt pesticídu, ktorý nie je povolený v EÚ a má negatívny vplyv na zdravie ľudí. V pondelok (17. 4.) vláda SR zakázala dovoz obilia a niektorých agrokomodít z Ukrajiny.

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM