Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

RANA pre Chorvátsko tesne pred letnou sezónou: Krajina bojuje s masívnymi POVODŇAMI

Obľúbenú dovolenkovú destináciu Slovákov bičuje silný dážď. Hladiny riek dramaticky stúpajú a predpovede nie sú priaznivé.

Ilustračný obrázok k článku RANA pre Chorvátsko tesne pred letnou sezónou: Krajina bojuje s masívnymi POVODŇAMI
Zdroj: Twitter.com/IFRC Europe

Chorvátsko je bezpochyby obľúbenou destináciou Slovákov a práve v tomto čase si mnohí z nich bookujú svoj vytúžený letný oddych. Krajina ale zatiaľ zápasí s nemilosrdným vodným živlom.

Hladiny stúpajú

Po silných dažďoch stúpli hladiny viacerých riek a voda začala masívne zaplavovať ulice. Informuje o tom portál iMeteo.sk. V najviac ohrozených oblastiach sú už vyhlásené mimoriadne protipovodňové opatrenia.

Kritická situácia je napríklad v okolí mesta Obrovac, kde hladina rieky Zermagna prekročila svoju historickú úroveň, vyliala sa a bol vyhlásený stav ohrozenia. Všetky sily sú v teréne a pomáhajú obyvateľom. V tejto oblasti sa voda napríklad dostala aj do budovy gymnázia, kde zaplavila celé prízemie.

„Situácia v Gračaci je taktiež náročná. Zatiaľ museli evakuovať 13 ľudí. Vedúca štábu civilnej obrany Natalia Turbićová vysvetlila, že v dôsledku silných dažďov hladina rieky Otuča rýchlo stúpala a v oblasti Gračca sa náhle vyliala,“ uvádza iMeteo s tým, že problémy hlásia aj z okolia rieky Una.

Nepriaznivá predpoveď

Protipovodňové opatrenia chystajú aj v súvislosti s hladinou rieky Sáva v oblasti pri Jasenovci. Hladina stúpa po celom jej toku a očakáva sa, že sa to ešte zhorší.

„Doprava medzi Kostajnicou a Dvorom je čoraz komplikovanejšie, pretože voda už zaplavila štátnu cestu 47. Najkritickejšia situácia je pri mestách Kuljani, Golubovac a Unčani, kde hrozí úplné prerušenie dopravy,“ dodáva iMeteo. A predpovede nevyzerajú priaznivo. Výdatné zrážky majú padať aj počas ďalších dní a Chorvátsko sa musí pripraviť na možné problémy.

Zostaňte v obraze. Ďalšie aktuálne správy:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM