Rôzne Zo Slovenska

RANNÁ ŠTVORKA: Streda je dňom učiteľov, usmejme sa na nich

Už je to päťdesiat rokov, čo organizácia UNESCO vyhlásila piaty október za Medzinárodný deň učiteľov.

Streda 5. októbra je zároveň aj Dňom úsmevov. Dnes si už po sedemnásty raz pripomíname iniciatívu amerického umelca Harveyho Ballova, ktorý stál na počiatku tejto myšlienky.

Chladné počasie i sneh

Studený vzduch bude na naše územie prúdiť aj v stredu. Počítajme s chladným počasím, počas ktorého sa denné maximá dostanú na úroveň 7 až 12 stupňov. Podľa odborníkov zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu bude premenlivá, postupne veľká oblačnosť, na celkom území Slovenska sa môže vyskytnúť dážď a na severe aj snehové prehánky, kvôli ktorým SHMÚ vydalo výstrahu 1. stupňa.

Zafúka severný vietor rýchlosťou 4 až 9 m/s (15 až 30 km/h), miestami v nárazoch okolo 15 m/s (55 km/h).

Meniny má Viera

Ženské meno Viera je slovanského pôvodu a znamená jednoducho „viera v niečo". Jeho nositeľky nemajú ľahkú povahu, sú rázne rozhodné, dokážu sa nájsť v materstve, kde všetko s bravúrou zvládajú.

Viery však majú aj sklon uzatvárať sa do seba, na druhej strane sú starostlivé, vitálne, priateľov si dôkladne vyberajú.

PREČÍTAJTE SI: Tatry to začali, sever Slovenska pokračuje. V stredu čakajme snehové prehánky!

Návrat do minulosti

V roku 1864 sa narodil francúzsky chemik, priekopník fototechniky a spolutvorca kinematografu JEAN-LOUIS LUMIÉRE, ktorý usporiadal prvé verejné kinematografické predstavenie na svete. V roku 1919 prišiel na svet spisovateľ, historik, právnik, a pedagóg VOJTECH ZAMAROVSKÝ, jeden z najvýznamnejších slovenských autorov literatúry faktu v celosvetovom meradle.

Tento deň v 1936 je prvým v živote bývalého prezidenta Československa i Českej republiky VÁCLAVA HAVLA. Ide o jedného z hlavných predstaviteľov československého disidentského hnutia, tvorcu, hovorcu a signatára Charty 77. Havel bol aj dramaturgom. V roku 2011 zomrel americký počítačový expert STEVEN JOBS, spoluzakladateľ spoločnosti Apple.

AC/DC – You Shook Me All Night Long

Brian Johnson, spevák a textár svetoznámej kapely AC/DC, oslavuje práve dnes 68. narodeniny. Telom aj dušou rocker pôsobí v austrálskej kapele od roku 1980 a my si pri príležitosti jeho sviartku hráme skladbu You Shook Me All Night Long.

PREČÍTAJTE SI: Výnimka na alkohol pre cyklistov je bližšie. Odzvoní nulovej tolerancii?

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM