Aktualizované Správy

Reakcia na vyhostenie ruských diplomatov: Sulíkovci chcú zvolať bezpečnostnú radu

Koaličné strany reagujú na vyhostenie ruských diplomatov z Českej republiky. Liberáli považujú krok našich susedov za správny.

Ilustračný obrázok k článku Reakcia na vyhostenie ruských diplomatov: Sulíkovci chcú zvolať bezpečnostnú radu
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Rozhodnutie vlády Českej republiky vyhostiť 18 ruských diplomatov, ktoré má súvisieť s výbuchom muničných skladov vo Vrběticiach, je podľa SaS správnou reakciou na činnosť ruských tajných služieb. „Tieto správy sú aj pre nás šokujúce. Podľa strany SaS by mala byť zvolaná Bezpečnostná rada SR,“ uviedol hovorca Ondrej Šprlák.

Za ľudí o závažných podozreniach

Reakciu pridala aj strana Za ľudí. Vyhostenie 18 ruských diplomatov z Českej republiky pre mimoriadne závažné podozrenia by podľa nej malo znamenať, že nás naše bezpečnostné zložky ubezpečia, že máme pod kontrolou aktivity ruských diplomatov na Slovensku.

„Rovnako očakávame podrobnejšie informácie k tomu, čo sa stalo, aj od nášho rezortu diplomacie, ktorý je v úzkom kontakte s našimi partnermi v zahraničí,“ skonštatovala strana Veroniky Remišovej.

Stanovisko OĽANO

Predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽANO) v RTVS reagoval, že ide o klasickú diverznú činnosť spravodajských služieb. „K vyhosťovaniu ruských diplomatov prichádza pravidelne, skoro vo všetkých krajinách,“ pripomenul. Počet vyhostených ruských diplomatov z ČR je však podľa neho „značný“. Upozornil tiež na to, že aktivity spravodajských služieb Ruska sú najmä od roku 2014 intenzív­nejšie, vnímame ich v EÚ aj na Slovensku. Nemyslí si, že by sa táto udalosť výrazne dotkla vzťahov EÚ k Rusku.

„Naše hnutie si zhoršenú bezpečnostnú situáciu uvedomuje a k posilneniu obrany Slovenska prispelo nielen prijatím dôležitých dokumentov, akými sú napríklad obranná a bezpečnostná stratégia, ale aj posilnením útvarov na boj s hybridnými hrozbami či systematickým zvyšovaním obranyschopnosti našich ozbrojených síl,“ skonštatovalo tiež hnutie OĽANO v stanovisku.

Dostali 48 hodín

Český premiér Andrej Babiš a minister vnútra a zahraničných vecí a vicepremiér Jan Hamáček v sobotu (17. 4.) večer oznámili, že Česká republika vyhostí 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb. Na opustenie ČR dostali 48 hodín. Vyhostenie má súvisieť s výbuchom muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014, do ktorého boli zrejme zapojení ruskí agenti.

Česká polícia po vystúpení Hamáčka a Babiša oznámila, že v súvislosti s výbuchom vo Vrběticiach hľadá dvoch Rusov. Podľa zverejnených fotografií ide o tých istých mužov, ktorých Británia obvinila z pokusu o vraždu Sergeja Skripaľa a jeho dcéry nervovoparalytickou látkou novičok.

Rusko následne pohrozilo Českej republike odplatou za vyhostenie 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM