Aktualizované ELA Politika

Reakcie politikov na Lučanského pokus o samovraždu: Zodpovednosť Matoviča a megaprúser!

Generálny prokurátor Maroš Žilinka preverí situáciu v súvislosti s pokusom o samovraždu policajného exprezidenta. K šokujúcemu prípadu sa už vyjadrujú opoziční i vládni politici.

Ilustračný obrázok k článku Reakcie politikov na Lučanského pokus o samovraždu: Zodpovednosť Matoviča a megaprúser!
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Meno policajného exprezidenta Milana Lučanského sa dnes 29. decembra skloňovalo oficiálne dvakrát. Doobeda nový generálny prokurátor Maroš Žilinka osobne urobil bodku za prípadom zranenia Milana Lučanského na tlačovej konferencii. „Zranenie sa stalo tak, ako to hovorí obvinený. Ani lekár nepovedal, že je tu podozrenie z ublíženia druhou osobou,“ vyhlásil generálny prokurátor.

Vo večerných hodinách prišla šokujúca informácia, že Lučanský sa v cele pokúsil o samovraždu údajne na teplákovej bunde. Rezort spravodlivosti v utorok informoval, že Lučanský, ktorý je v súčasnosti vo väzbe, sa pokúsil o samovraždu. Jeho stav je kritický.

Zodpovedný premiér?

Premiér Igor Matovič (OĽANO) nesie plnú zodpovednosť za tragédiu policajného exprezidenta Milana Lučanského, konštatuje opozičná strana Smer-SD.

Strana na sociálnej sieti v statuse dokonca píše, že „Smrť generála Milana Lučanského je zavŕšením tragickej etapy slovenských dejín, kde prezumpcia neviny bola považovaná za prežitok a väzobné stíhanie rozšíreným a vládou legitimizovaným nástrojom mučenia. K tomuto prípadu sa osobne vyjadrí aj predseda strany Robert Fico,“ píše Smer-SD. Túto informáciu o „smrti“ ale nikto oficiálne nepotvrdil.

Smer tvrdí, že Matovič spolu s politicky angažovanými dozorovými prokurátormi organizuje zneužívanie trestného práva na boj s opozíciou. Strana tak reagovala na informáciu o pokuse samovraždy Lučanského vo väzbe.

Aktualizované 21:30 „Pokus o samovraždu bývalého policajného prezidenta je ľudská tragédia, ktorej mi je veľmi ľuto. Jeho blízki si zaslúžia náš súcit a od zodpovedných bleskurýchle a poctivé odpovede na všetky otázky. V tomto duchu som okamžite kontaktoval ministerku spravodlivosti, ktorá prisľúbila dôkladné vyšetrenie tejto udalosti, ktorá sa stala na pôde Zboru väzenskej a justičnej stráže. Ak niekto zlyhal, nebude chránený. Ak sú pochybnosti, musí byť postavený mimo službu, kým nebudeme poznať pravdu. Robiť z tejto osobnej tragédie politickú tému, o čo sa pokúšajú niektorí opoziční politici, je prejavom absolútnej bezcitnosti voči rodine a prekročením všetkých hraníc politickej komunikácie. Ja sa k tomu za žiadnych okolností neznížim,“ napísal na sociálnej sieti premiér Igor Matovič.

Smrť generála Milana Lučanského je zavŕšením tragickej etapy slovenských dejín, kde prezumpcia neviny bola považovaná za...

Posted by SMER - SD on Tuesday, December 29, 2020

Obrovská tragédia

Krok bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského je jedným z dôsledkov atmosféry na Slovensku, kde sa preteky v zatýkaní stali predmetom politického boja. Uviedla to mimoparlamentná strana Hlas-SD v reakcii na informáciu o pokuse samovraždy Lučanského vo väzbe.

„Prezumpcia neviny sa úplne stratila, obvinené osoby sú automaticky označované za zločincov a väzba sa namiesto preventívneho stala trestným opatrením. V takejto atmosfére porušovania práva oveľa ťažšie nesú svoj údel obvinení, ktorí sú presvedčení o svojej nevine,“ uviedol Hlas-SD. Strana tiež verí, že sa Lučanského podarí zachrániť.

Bývalá ministerka Denisa Saková z Hlasu-SD chápe súčasnú situáciu ako mimoriadne tragickú. „Čokoľvek napísať v tejto chvíli je úplne zbytočné. Je to obrovská tragédia,“ píše na sociálnej sieti Saková.

Žilinka ide do Prešova

Generálny prokurátor Maroš Žilinka preverí situáciu v súvislosti s pokusom o samovraždu policajného exprezidenta. TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

„V súčasnosti je na ceste do Prešova, kde preverí vzniknutú situáciu priamo s príslušnými prokurátormi krajskej a okresnej prokuratúry v Prešove,“ povedala Tökölyová.

Mega prúser

"Toto je mega prúser. „Mal byť monitorovaný 24 hodín. Ako sa mohol obesiť? Koľko trvá obesenie v cele? Kde bol bachar? Veľa otázok. Zatiaľ je jasné len jedno. Je to mega prúser, za ktorý musí byť vyvodená zodpovednosť,“ napísala europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová vo svojom profile na sociálnej sieti. Status ale po niekoľkých minútach zmazala.

V prípade pokusu samovraždy policajného exprezidenta Milana Lučanského si treba počkať na oficiálne informácie a prešetrenie celej situácie. Uviedol to predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

„Táto informácia ma ľudsky veľmi mrzí a je mi ľúto, že k niečomu takému vôbec došlo. Zároveň však musíme počkať na oficiálne informácie a prešetrenie celej situácie,“ povedal Kollár. Vyjadril tiež podporu Lučanského rodine a verí, že sa ho podarí zachrániť.

ĽUDSKÁ TRAGÉDIA Pokus o samovraždu bývalého policajného prezidenta je ľudská tragédia, ktorej mi je veľmi ľuto. Jeho...

Posted by Igor Matovic on Tuesday, December 29, 2020

Neprehliadnite aj:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM