MI Zo Slovenska

Koniec dohadom! Uzavreli vyšetrovanie Lučanského záhadného zranenia

Bývalý policajný prezident sa začiatkom decembra vo väzbe zranil a musel byť operovaný. Odvtedy sa množili špekulácie, či ho niekto nezbil, alebo si nechcel siahnuť na život. Teraz je to už jasné.

Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Hoci Milan Lučanský už dávno vyhlásil, že zranenie oka si spôsobil sám, keď nešťastne spadol na posteľ v cele, stále existovali pochybovači. Preto Generálna prokuratúra SR preverila okolnosti jeho incidentu a urobila za prípadom definitívnu bodku.

Len nehoda

Nový generálny prokurátor Maroš Žilinka osobne urobil bodku za prípadom zranenia Milana Lučanského na tlačovej konferencii.

„Zranenie sa stalo tak, ako to hovorí obvinený. Ani lekár nepovedal, že je tu podozrenie z ublíženia druhou osobou,“ vyhlásil generálny prokurátor.

To znamená, že policajný exprezident podľa vlastných slov najprv spadol na posteľ a potom o pár minút začal cvičiť. To mu ešte viac zhoršilo stav a pod okom sa mu vytvorila krvná zrazenina.

Privolaná lekárka odporučila, aby ho ošetrili v nemocnici pre odsúdených v Trenčíne, kde mu napokon počas operácie zrazeninu odsali.

Milan Lučanský sa stal policajným prezidentom počas vlády Petra Pellegriniho. V decembri ho policajti z NAKA zadržali kvôli podozreniam z rozsiahlej korupcie.

Sudkyňa Lučanského následne poslala do väzby s tým, že bol zrejme súčasťou „korupčného stromu“ policajnej štruktúry, pre ktorú boli peniaze vždy na prvom mieste.

Poriadne prísne podmienky

Keďže Lučanský je prominentný obvinený, okamžite po medializácii zranenia sa vyrojili špekulácie, že mu niekto vo väzbe ublížil, že mal krvácanie do mozgu, oko mimo očnej jamky či zlomeninu nadočnicového oblúka. Vyšetrovanie to označilo za nezmysly.

„Záver je jednoznačný – pri výkone väzby u obvineného nedošlo k porušeniu žiadnych predpisov,“ uviedol Maroš Žilinka. Pridal aj detailný popis, ako dôkladne je Lučanský za mrežami zabezpečený.

„Na cele je sám, vyvádzajú ho von len tak, aby pri tom neboli iné osoby. Priestor pred celou je neustále monitorovaný kamerou, akákoľvek komunikácia s ním je možná len za prítomnosti iného príslušníka,“ priblížil generálny prokurátor.

Prípad vyšetrovali okresní prešovskí prokurátori spolu s krajským prokurátorom. Rozprávali sa so všetkými dotknutými osobami – lekármi, príslušníkmi ústavu, aj so samotným Lučanským.

Pozreli si aj kamerové záznamy spred cely a výpis z elektronického systému ostrahy, ktorý sníma odomknutie a zamknutie cely. Nikde nenašli ani náznak, že by bývalému policajnému prezidentovi mohol ublížiť niekto iný.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM