Správy Politika

Reakcie politikov na odstúpenie Krajčího: Je to len divadlo, tvrdí Pellegrini

Predstavitelia niektorých strán pokračujú v kritike aj po ohlásení demisie ministra zdravotníctva. Hovoria o strate politickej dôstojnosti aj divadle vládnej koalície.

Ilustračný obrázok k článku Reakcie politikov na odstúpenie Krajčího: Je to len divadlo, tvrdí Pellegrini
9
Galéria
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Avizovaná budúca demisia ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) je len pokračovaním divadla vládnej koalície, myslí si poslanec Národnej rady SR a predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

„Nejde o žiadnu snahu o úprimnú sebareflexiu ministra, ktorý vo svojej funkcii fatálne zlyhal, ale o politickú obeť za pokračovanie vládnej koalície, ktorá už dávno stratila dôveru ľudí na Slovensku,“ skonštatoval expremiér.

Krajčí sa podľa neho nikdy nemal stať ministrom. „Náprava jeho zlyhaní bude pre nástupcu behom na dlhú trať,“ dodal.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí končí vo funkcii. Oznámil to na štvrtkovej tlačovej konferencii s tým, že dve menšie koaličné strany podmienili zotrvanie vo vláde jeho demisiou. Podľa premiéra Igora Matoviča (OĽANO) by mal odstúpiť až po tom, ako sa na Slovensku naplno rozbehne očkovanie vakcínou Sputnik V. Nákup a povolenie na použitie vakcíny na Slovensku podnietili vznik koaličnej krízy.

Progresívne Slovensko

Lídri koaličných strán Richard Sulík (SaS) a Veronika Remišová (Za ľudí) prišli o svoju politickú dôstojnosť. Myslí si to predsedníčka mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko Irena Bihariová. Ako podotkla, obaja vyše týždňa kritizovali správanie premiéra Igora Matoviča (OĽANO), no z funkcie odchádza minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). TASR o tom informoval riaditeľ komunikačného oddelenia strany Radovan Choleva.

Neobmedzený vládca?

Dôsledkom podľa Bihariovej bude, že Matovič bude vo svojom vyčíňaní ešte sebavedomejší, pretože vie, že žiadny z koaličných partnerov si už nikdy ani nepípne.

„Alebo ak aj pípne, tak potom opäť stíchne, ako sme toho boli svedkom dnes. Odteraz bude Igor Matovič ničím a nikým neobmedzený vládca, ktorý si môže do svojich partnerov utierať topánky, kedykoľvek sa mu bude chcieť,“ skonštatovala.

Strana deklarovala, že bude naďalej poukazovať na všetky prešľapy predsedu vlády a urobí ďalšie kroky na to, aby Matovič nebol premiérom celé volebné obdobie.

Demisia nepomôže, tvrdí KDH

Demisia ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) podľa mimoparlamentného KDH nepomôže, ak jeho náhradník nebude autonómnou osobnosťou, ktorú budú vláda a parlament rešpektovať. KDH to uviedlo s tým, že zdravotníctvo dlhodobo potrebuje razantnejšie presadenie dôležitých rozhodnutí. Informoval o tom Stano Župa z komunikačného oddelenia hnutia.

Predseda KDH Milan Majerský považuje za kľúčové, aby nezostalo iba pri výmene ministra, ale aby sa radikálne zlepšilo riadenie zdravotníctva i štátu ako celku.

Od nového vedenia očakáva KDH kompetentnosť, systémovosť, pripravenosť zvládať krízový manažment a tiež ochotu komunikovať so všetkými zdravotníckymi stavovskými organizáciami.

Manažérske zlyhania Krajčího podľa hnutia nemožno ospravedlniť tým, že prevzal po predchádzajúcich vládach rezort v dezolátnom stave a v kritickom čase pandémie.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH:  Marek Krajčí oznámil odstúpenie z funkcie ministra zdravotníctva
9
Galéria
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM