Zo Slovenska Politika

Reakcie politikov na rozhodnutie Čaputovej: Chcel by byť novým prezidentom Pellegrini?

Zuzana Čaputová oznámila, že sa už znova nebude uchádzať o post hlavy štátu. Ako jej rozhodnutie okomentovali Fico či Pellegrini?

Ilustračný obrázok k článku Reakcie politikov na rozhodnutie Čaputovej: Chcel by byť novým prezidentom Pellegrini?
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Politické strany a ich lídri reagujú na rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá oznámila, že nebude opätovne kandidovať na post hlavy štátu.

Svoje stanovisko zverejnil aj premiér Ľudovít Ódor, ktorý si prezidentku váži osobne aj pracovne. „Vždy bola a ostane inšpiráciou pre mnohých na Slovensku vrátane mňa. Jej rozhodnutie sa určite nerodilo ľahko,“ poznamenal.

Richard Sulík bol stručný a cez sociálnu sieť odkázal: „Pani prezidentka Zuzana Čaputová, ste najlepšou hlavou štátu, akú sme na Slovensku mali“.

Smer-SD uviedol, že toto rozhodnutie stranu neprekvapilo. „Čaputová sa občanom SR vždy obrátila chrbtom, keď ju najviac potrebovali. Sama priznala, že nerozumie krajine, v ktorej žije,“ uviedol Smer. Hlave štátu želá, aby sa jej po ukončení prezidentského mandátu darilo v súkromnom aj pracovnom živote. Podobne reagovala mimoparlamentná SNS, podľa ktorej sa prezidentka SR Zuzana Čaputová sa nezaujímala o problémy Slovákov.

Prečítajte si tiež

Čo povedal Pellegrini?

Pellegrini rozhodnutie prezidentky rešpektuje. Myslí si, že nebola pripravená zvládnuť tlak, ktorý táto funkcia prináša, no ľudsky ju chápe.

On sám však nemá ambíciu stať sa prezidentom. Povedal to v utorok po tom, čo hlava štátu Zuzana Čaputová oznámila, že nebude opätovne kandidovať v prezidentských voľbách.

Stať sa prezidentom je podľa Pellegriniho poslanie, hlava štátu dostane obrovskú dôveru ľudí a s ňou sa nemá hazardovať. „Ak chce byť niekto nielen politik, ale aj štátnik, tak z takejto funkcie, hoc možno pre aktuálnu slabosť alebo vážnu udalosť v rodine, neodchádza,“ povedal.

Prezidentskí kandidáti

Pellegrini si myslí, že prezidentskí kandidáti budú teraz vyrastať ako „huby po daždi“. Hlas-SD chce do prvého kola postaviť kandidáta alebo podporí takého kandidáta, ktorý by spĺňal sociálno-demokratické hodnoty. „Neplánujeme v Hlase moju kandidatúru na prezidenta,“ povedal s tým, že sa momentálne sústredia na parlamentné voľby.

Čaputovej rozhodnutie vníma ako ďalší dôkaz toho, keď sa na významné ústavné funkcie v štáte dostávajú ľudia, ktorí predtým nemali žiadnu politickú skúsenosť. Nie sú podľa neho pripravení na zvládanie enormného tlaku, ktorý je na Slovensku s politikou často spojený. Porovnal to s prípadom exprezidenta Andreja Kisku, ktorý z politiky úplne zmizol a podľa Pellegriniho si neplní ani úlohy exprezidenta.

„Považujem prezidentku za príliš mladú politickú dôchodkyňu, a nemyslím si, že toto rozhodnutie je to, čo Slovensko momentálne potrebuje, hoci nehovorím, že by mala byť víťazom volieb,“ uzavrel.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM