Aktualizované Barbara Dallosová Správy Politika

Už sa rozhodla! Čaputová Slovákom oznámila, či chce byť ich prezidentkou druhýkrát

Mandát prezidentky uplynie v roku 2024. Dnes oficiálne oznámila, či sa oň bude opäť uchádzať v prezidentských voľbách.

Ilustračný obrázok k článku Už sa rozhodla! Čaputová Slovákom oznámila, či chce byť ich prezidentkou druhýkrát
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Médiami prebehla informácia, že Zuzana Čaputová sa o post prezidentky znova uchádzať nebude. Hlava štátu sa v utorok (20. 6.) v Prezidentskom paláci postavila pred médiá a k situácii sa vyjadrila. Vyhlásenie začala slovami, že to bolo jedno z najťažších rozhodnutí, aké kedy urobila.

Ťažké rozhodnutie

„Pred oznámením tohto rozhodnutia som musela odhadnúť svoje sily a po poctivom zvažovní viem, že by tých síl da ďalší mandát nebolo dosť. Ďalej sa už o druhé volebné obdobie nebudem uchádzať,“ vyhlásila prezidentka.

„Neberte, prosím, moje rozhodnutie nekandidovať ako dôkaz toho, že so slušnosťou sa nedá uspieť. Dajú sa s ňou vyhrať voľby, vykonávať mandát a ostať pritom najdôveryhodnejším politikom,“ povedala Čaputová.

Svojím rozhodnutím nekandidovať sa nevzdáva ideálov ani dôvery v hodnoty, ktorým podriaďovala svoj doterajší profesijný aj osobný život. „Demokracii a spravodlivosti na Slovensku som sa snažila pomáhať pred prezidentským mandátom, počas neho a budem aj po ňom,“ poznamenala hlava štátu.

Má pred sebou ešte rok

Tvrdí, že to, čo pred štyrmi rokmi sľúbila, to pred dokončením svojho mandátu splní. Bude sa snažiť byť pilierom pokoja, slušnosti, vecnosti a ústavnosti. Osud Slovenska podľa Čaputovej nezávisí od jedného človeka. Múdri a empatickí ľudia s energiou kandidovali v komunálnych voľbách, kandidujú v parlamentných voľbách a nie je dôvod, aby tak nebolo aj v tých prezidentských.

„Slušnú a hodnotovú politiku porazí len to, keď jej prestaneme veriť. Ja v ňu stále verím. Moje rozhodnutie je rozhodnutím osobným, keďže dostatok síl je to, čo významne určuje kvalitu verejnej služby,“ poukázala.

Prezidentka bude svoju prácu naďalej robiť s ľudskosťou a empatiou, pretože je to práca pre ľudí. Počas uplynulých štyroch rokov sa podľa Čaputovej podarilo veľa dobrého.

Väčšina politických strán sa podľa vyjadrenia pre TASR kandidátom na prezidenta zatiaľ nezaoberá. Aktuálnou prioritou sú pre ne septembrové predčasné parlamentné voľby. Niektoré strany čakali aj na rozhodnutie súčasnej hlavy štátu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze. Ďalšie aktuálne správy:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM