Monika Hanigovská Magazín Ona

Rebríček 9 najčastejších príznakov omikronu: Dva sú nenápadné, majú ich najmä ŽENY

Vedci zostavili rebríček najčastejších príznakov tejto mutácie. Spozornieť by mali ženy. Na niektoré symptómy sa sťažovali najmä ony.

Ilustračný obrázok k článku Rebríček 9 najčastejších príznakov omikronu: Dva sú nenápadné, majú ich najmä ŽENY
Zdroj: pixabay.com

Svet bojuje s koronou už viac ako dva roky, a mutácie vírusu tento problém ešte viac prehlbujú. Prečo? Príznaky ochorenia sa totiž menia. Ako teda zistiť, či vaše telo bojuje s bežným nachladnutím alebo aktuálne dominujúcim omikronom?

Deväť najčastejších príznakov

Odborníci zostavili rebríček najčastejších symptómov nového variantu koronavírusu, ktoré sa vyskytujú u plne zaočkovaných osôb. Informuje o tom britské periodikum The Independent.

Je to nádcha, bolesť v krku, kýchanie, bolesť hlavy, kašeľ, bolesti svalov, nevoľnosť, kožná vyrážka a hnačka.

Najčastejšie sa pacienti sťažovali na kašeľ, nádchu a únavu, pričom menej sa medzi nimi vyskytovalo kýchanie či horúčka. „Odborníci do tohto zoznamu symptómov pridávajú aj nevoľnosť,“ informuje britské periodikum.

Najčastejšie príznaky u žien

No pozor, lekári zároveň odhalili ďalšie nenápadné príznaky omikronu. Tie boli spozorované najmä na ženách. „Existujú dva odlišné symptómy omikronu, ktoré by mohli byť znakom toho, že máte pozitívny test takpovediac už za rohom.“

Medzi skryté symptómy zaradili únavu a bezvedomie.

Bola to práve juhoafrická lekárka a predsedníčka lekárskej asociácie Angelique Coetzeeová, ktorá spozorovala, že únava bola jedným z hlavných príznakov omikronu v Južnej Afrike. Informovala o tom verejnosť počas televízneho programu Good Morning Britain.

Na opakované bezvedomie poukazuje aj nová správa z Nemecka. Noviny Ärztezeitung uviedli, že lekári vidia jasnú súvislosť medzi omikronom a opakovanou poruchou vedomia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM