Monika Hanigovská Magazín

Ukončí novinka paličkovanie v nose? Ak máte koronu, rúška sa naraz ROZSVIETIA

Novinka by nám mohla uľahčiť život. Špeciálne rúška fungujú veľmi jednoducho! V prípade pozitivity sa rozžiaria.

Ilustračný obrázok k článku Ukončí novinka paličkovanie v nose? Ak máte koronu, rúška sa naraz ROZSVIETIA
Zdroj: pixabay.com , Facebook.com/Mabuhay Radio Japan - Worldwide

V súčasnosti máme dostupné viaceré druhy testov na ochorenie COVID-19. Tie si vyžadujú nemalé finančné prostriedky, odborníkov, vybavenie aj vašu prítomnosť.

Tím japonských vedcov však prišiel s objavom, ktorý by mohol aspoň čiastočne tento problém vyriešiť. Odborníci vyvinuli masku, ktorá žiari pod ultrafialovým svetlom v prípade, ak obsahuje stopy koronavírusu. Informuje o tom japonský denník Mainichi.

Tím z Kjótskej univerzity na čele s vedúcim odborníkom Yasuhirom Tsukamotom dúfa, že rúška ponúknu používateľom jednoduchý spôsob, ako otestovať, či sa nakazili koronavírusom.

Za všetkým sú pštrosy

Na akom princípe fungujú? „Tím infikoval neaktívnu a neohrozujúcu formu koronavírusu do pštrosích samíc, čím úspešne extrahoval veľké množstvo protilátok z vajíčok, ktoré zniesli,“ vysvetľuje denník Mainichi a zároveň pripomenul, že pštrosy sú schopné produkovať niekoľko rôznych druhov protilátok alebo proteínov, ktoré neutralizujú cudzie entity v tele.

To viedlo odborníkov k vyvinutiu špeciálneho filtra, ktorý umiestnili do vnútra tvárovej masky. Nachádzajú sa v ňom protilátky proti koronavírusu, ktoré získali zo pštrosích vajec a tiež fluorescenčné farbivo. „Ak je vírus prítomný vo filtri, bude žiariť pod ultrafialovým svetlom,“ prízvukuje japonský denník.

Nízke náklady

Odborníci svoj experiment vyskúšali na ľuďoch infikovaných koronavírusom, ktorí počas tohto obdobia nosili špeciálne masky, a tie počas desiatich dní aktívne pozorovali pod UV svetlom. Zistili, že všetky svietia, no ako sa vírusová nálož znižovala, žiarenie na nich strácalo svoju intenzitu.

Vedúci experimentu si jej praktickosť vyskúšal osobne. Yasuhiro Tsukamoto zistil, že je pozitívny na koronu po tom, čo sa mu experimentálna maska rozsvietila.

„Môžeme produkovať protilátky zo pštrosov, a to pri nízkych nákladoch,“ povedal odborník na záver, a vyjadril nádej, že čoskoro vyrobia jednoduchú testovaciu súpravu, ktorú bude môcť použiť každý.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM