Správy Technológie

Remišová chce BEZPAPIEROVÝ štát: Riešením bude projekt Slovensko v mobile

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) spustí v najbližších dňoch do prevádzky projekt Slovensko v mobile.

Ilustračný obrázok k článku Remišová chce BEZPAPIEROVÝ štát: Riešením bude projekt Slovensko v mobile
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Funkcie mobilnej aplikácie na elektronickú komunikáciu so štátom sa budú postupne rozširovať. Kľúčovým cieľom je vytvárať bezpapierový štát, uviedla vo štvrtok na konferencii Jarná ITAPA 2022 ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).

Služby pre občana

Cieľom projektu je podľa Remišovej dosiahnuť stav, keď budú digitálne služby štátu prístupné kedykoľvek, z akéhokoľvek miesta a z akéhokoľvek zariadenia a zároveň aby štát zaručoval komfort služieb pre občana.

„Na toto riešenie sme veľmi dlho čakali a za pár dní ho budeme spúšťať,“ povedala Remišová. „Pustili sme sa do budovania úplne nového digitálneho ekosystému pre občanov a podnikateľov,“ dodala.

Priamo v mobile bude kalendár najdôležitejších dátumov, cez mobil sa bude možné prihlásiť do vyše 400 portálov verejnej správy.

V aplikácii postupne pribudnú aktívne notifikácie napríklad o nedoplatku sociálneho poistenia, elektronická PN a zaviesť by sa mal aj koncept dokladov v mobile.

Štát aj ušetrí

Remišová zdôraznila, že digitalizácia prináša úspory. Napríklad úrady si budú medzi sebou vymieňať údaje elektronicky, čo v praxi znamená, že podnikatelia a občania už nebudú musieť navštevovať úrady osobne.

„Zároveň bude štát ten, ktorý cez životné situácie občanov bude rozoznávať ich potreby a ponúkne im riešenia,“ priblížila ministerka a pripomenula, že štát postupne zruší 21 výpisov a potvrdení, medzi ktorými sú napríklad kópie rodného listu, či kópie sobášneho listu.

Medzi najdôležitejšie výzvy, ktoré je treba riešiť, zaradila ministerka zlepšenie digitálnych zručností obyvateľov Slovenska, ale napríklad aj hoaxy, dezinformácie či hybridné hrozby.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM