han Politika

Remišová: Na paragraf 363 sa spolieha Fico a jeho kumpáni z chaty! NAVRHUJE jeho zmenu

Návrh na zmenu sporného paragrafu 363 Trestného poriadku predložila aj vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí).

Ilustračný obrázok k článku Remišová: Na paragraf 363 sa spolieha Fico a jeho kumpáni z chaty! NAVRHUJE jeho zmenu
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Tvrdí, že jej návrh vychádza z dohody pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát. Predložila ho na pondelkovej (8. 11.) koaličnej rade.

Súčasné znenie paragrafu 363 podľa Remišovej umožňuje generálnemu prokurátorovi vstupovať do trestného konania tak, že prakticky obchádza aj rozhodnutia súdov o väzbe, ale aj celom stíhaní. „Tento paragraf sa stal zbraňou v rukách generálneho prokurátora a my sme videli, že na jeho základe sa rušia viaceré stíhania vo veľkých korupčných prípadoch,“ uviedla Remišová na sociálnej sieti. Hovorí, že zmien pri tomto paragrafe sa najviac bojí „mafia“.

„Práve na tento paragraf sa spolieha Robert Fico a jeho kumpáni z chaty. A práve zmien pri tomto paragrafe sa mafia najviac bojí,“ píše na Facebooku.

Remišová si myslí, že v týchto dňoch rastie agresivita tých, ktorým hrozí stíhanie za korupciu a rozsiahlu trestnú činnosť. „V rokovaniach budeme s kolegami pokračovať,“ dodala.

Je aj iný návrh

Ďalší návrh súvisiaci s paragrafom 363 podal už koaličný poslanec Alojz Baránik (SaS). Predložil ho do parlamentu, poslanci by sa ním mali zaoberať na ďalšej riadnej schôdzi, ktorá sa začína 23. novembra. Navrhnúť postup podľa paragrafu by mohli podľa Baránikovho návrhu len poškodený a zúčastnená osoba, a to len v neprospech obvineného.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková považuje Baránikov návrh za jedno z riešení, považuje za legitímne, že ním otvára debatu. Dodala, že s návrhom poslanca súhlasila. Opačne to vidí nezisková organizácia Via Iuris. Zmena sporného paragrafu 363 podľa nej protirečí zásadám trestného konania. Organizácii sa nepozdáva, že navrhnúť postup podľa paragrafu by mohli len poškodený a zúčastnená osoba, a to len v neprospech obvineného.

O čom je 363-ka?

Paragraf 363 hovorí o tom, že generálny prokurátor zruší právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, ak takým rozhodnutím alebo v konaní, ktoré mu predchádzalo, bol porušený zákon. Môže tak urobiť aj na návrh obvineného a zrušiť obvinenie v jeho prospech.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM