Aktualizované Správy Zo Slovenska

Remišová odbremenila rodičov: Po narodení dieťaťa už NEMUSIA chodiť po úradoch

Rodičia po narodení dieťaťa už nemusia chodiť po úradoch, aby získali rodný list či príspevok pri narodení dieťaťa.

Ilustračný obrázok k článku Remišová odbremenila rodičov: Po narodení dieťaťa už NEMUSIA chodiť po úradoch
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Novú službu štátu pre občanov v pondelok na brífingu oznámila ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) s tým, že už to funguje v praxi. Automatizácia tejto životnej situácie si podľa jej slov vyžadovala spoluprácu štyroch rezortov.

Nový prístup štátu

Remišová skonštatovala, že sa zavádza nový prístup štátu k občanovi v takej podobe, že ak sa občan ocitne v nejakej situácii, štát spustí procesy a všetko vybaví za neho.

Prvou zo životných situácií, ktoré sa majú proaktívne riešiť, bolo narodenie dieťaťa. „Doteraz pri narodení dieťaťa rodič musel absolvovať administratívny maratón,“ poznamenala ministerka.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) zdôraznil, že je rád, že sa realizuje automatické vyplácanie príspevku pri narodení dieťaťa, ktorým sa rodinám šetrí čas.

„Namiesto toho, aby občania žiadali o príspevok pri narodení a prikladali k tomu štyri prílohy, tak všetky tieto údaje si štát vie overiť na pozadí,“ priblížil štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR Ján Hargaš.

Spokojnosť so spoluprácou medzi rezortmi vyjadril aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). „Pre rodičov, aby sa tento systém spustil, je podstatné, aby v nemocnici podpísali dohodu o mene a priezvisku dieťaťa. Tá sa potom pošle na matriku a budú nasledovať automatické kroky,“ ozrejmil.

Menej povinností

Odstraňuje sa aj povinnosť nahlasovať dieťa do zdravotnej poisťovne. Od 1. augusta bude platiť, že automaticky bude mať zdravotnú poisťovňu matky.

Tým sa podľa Lengvarského urýchlia procesy kapitácie dieťaťa, preplácania jeho zdravotnej starostlivosti. Už teraz zároveň platí, že automaticky bude mať dieťa priradený trvalý pobyt v mieste pobytu matky.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) skonštatoval, že cieľom je zefektívniť komunikáciu medzi zdravotníckymi zariadeniami a orgánmi verejnej správy.

„Teraz bude automatický systém po narodení dieťaťa, okamžite zdravotnícke zariadenia nahlásia do centrálneho informačného systému matrík túto udalosť, automaticky bude pridelené rodné číslo dieťatku,“ priblížil.

Rodný list dieťaťa

Na základe toho, že rodičia budú môcť priamo v pôrodnici podpísať dohodu o mene a priezvisku dieťaťa alebo budú môcť na to využiť elektronický systém, matrika vydá prvý rodný list.

„Bude možnosť, aby tento rodný list bol odoslaný priamo na adresu rodičov do vlastných rúk, samozrejme, zostáva aj možnosť tak ako doposiaľ, že bude všetky tieto úkony možné vybaviť priamo na matrike,“ dodal Mikulec.

Automaticky sa podľa neho bude realizovať aj zápisnica o určení otcovstva po narodení dieťaťa a zápisnica o určení otcovstva po počatí, respektíve k nenarodenému dieťaťu.

Automatizovaným úkonom by sa malo stať aj to, aby rodičia už nemuseli predkladať sobášny list v pôrodnici. To by sa mohlo udiať podľa Mikulca do mesiaca.

Narodenie dieťaťa podľa Remišovej nebude jedinou proaktívnou službou, postupne sa budú automatizovať ďalšie životné situácie. Nasledovať by mali strata a hľadanie si zamestnania, kúpa alebo prepis motorového vozidla, kúpa nehnuteľnosti na bývanie či začatie podnikania. V prvej fáze by sa malo zautomatizovať 16 životných situácií.

Koniec byrokratickému nezmyslu

Rodičia si majú narodenie dieťaťa užívať doma, nie na úradoch. Skonštatoval to v pondelok na sociálnej sieti premiér Eduard Heger (OĽANO) v súvislosti s tým, že rodičia už nemusia chodiť po úradoch, aby si vybavili rodný list či príspevok pri narodení dieťaťa.

„Odstránili sme ďalší byrokratický nezmysel, ktorý strpčoval život rodičom po narodení dieťaťa,“ podotkol predseda vlády. Rodičia už nemusia chodiť po úradoch, ale štát to po novom vybaví za nich. Matrika odošle rodný list poštou na adresu, automaticky dieťa prihlási do zdravotnej poisťovne matky a netreba viac žiadať ani o príspevok pri narodení dieťaťa, ktorý matka dostane rovno na svoj účet. Heger sa zároveň poďakoval rezortom za „dobre odvedenú prácu, ktorá Slovensko približuje k modernej krajine 21. storočia“.

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM