ELA Zo Slovenska

Respirátor je povinný už len v 5 okresoch: Kde ho ešte musíte nosiť?

Situácia ohľadom pandémie koronavírusu je na Slovensku každým týždňom lepšia. Dôkazom je aj nový rozpis okresov v zelenej farbe, v ktorých sú už len minimálne obmedzenia.

Ilustračný obrázok k článku Respirátor je povinný už len v 5 okresoch: Kde ho ešte musíte nosiť?
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Od pondelka 14. júna platí nová vyhláška Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorá upravuje povinnosti po vstupe na Slovensko.

Vo vyhláške pribudli nové výnimky z karantény po príchode zo zelených krajín. Od pondelka platí aj nové rozdelenie okresov podľa covidového automatu. Detaily sa dočítate TU:

Respirátor či rúško?

Pozor, ak sa presúvate medzi okresmi, od dnešného dňa dochádza aj k zmene nosenia respirátora v interiéri. Povinné bude už len v dvoch takzvaných červených okresoch, konkrétne v Kysuckom Novom Meste a Myjave a v troch ružových okresoch, konkrétne v Banskej Štiavnici, Skalici a Trenčíne.

„V interiéri je povinný respirátor. V exteriéri je povinné prekryť si ústa a nos respirátorom, rúškom, šálom alebo šatkou. Výnimka je, ak ste od ostatných osôb, s ktorými nežijete v jednej domácnosti, viac ako 5 metrov,“ informuje o tom na sociálnej sieti Ministerstvo vnútra SR.

Článok pokračuje pod mapou.

Opatrenia v ružovej fáze:

Povinný respirátor v interiéri a rúško v exteriéri, ak sa do vzdialenosti 2 metrov nachádzate pri cudzej osobe. Okienkový predaj a donášky jedla, otvorené sú aj terasy s rozostupmi dva metre medzi stolmi. Obchody sú otvorené, test povinný nie je.

Opatrenia v oranžovej fáze:

Povinné rúško v interiéri a rúško v exteriéri na hromadných podujatiach. Otvorené sú interiéry prevádzok pre najviac štyri osoby pri stole alebo osoby z jednej domácnosti, dvojmetrové rozostupy medzi stolmi. Otvorené obchody bez testu.

Opatrenia v žltej fáze:

Povinné rúško v interiéri a rúško v exteriéri na hromadných podujatiach. V nákupných centrách sú povinné hygienické opatrenia ako dezinfekcia rúk či pravidelná dezinfekcia priestorov. Okrem terás sú otvorené aj interiéry reštaurácií pre najviac šesť osôb pri jednom stole alebo osoby z jednej domácnosti, rozostupy medzi stolmi musia mať dva metre.

Všetko potrebné ku opatreniam pre daný týždeň NÁJDETE TU:

Čo je potrebné vedieť?

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM