han Zo Slovenska

NEZABUDNITE, od zajtra platí nový COVID automat: ZMENY sa dotknú aj režimu na hraniciach!

Ako každý pondelok, aj ten najbližší (14. júna) sa prepínajú farby okresov na COVID automate. Kým v minulom týždni boli na Slovensku len dva zelené regióny, teraz ich bude trikrát toľko.

Ilustračný obrázok k článku NEZABUDNITE, od zajtra platí nový COVID automat: ZMENY sa dotknú aj režimu na hraniciach!
Zdroj: www.health.gov.sk , TASR/František Iván

Situácia ohľadom pandémie koronavírusu je na Slovensku každým týždňom lepšia. Dôkazom je aj nový rozpis okresov v zelenej farbe, v ktorých sú už len minimálne obmedzenia.

Rozdelenie okresov

Od pondelka 14. júna bude na Slovensku šesť okresov v zelenej farbe (stupeň monitoring), 49 okresov bude žltých (I. stupeň ostražitosti) a 19 okresov bude v oranžovej farbe (II. stupeň ostražitosti). V ružovej fáze (I. stupeň varovania) budú tri okresy, dva okresy budú červené (II. stupeň varovania) a žiadny okres naďalej nie je bordový ani čierny.

„Do nemocníc prijímame menej ako 20 pacientov denne a nemocnice nabiehajú na štandardný režim,“ informuje ministerstvo zdravotníctva na svojom webe.

Farby a stupne

II. stupeň varovania – červená – 2 okresy:

Kysucké Nové Mesto a Myjava

I. stupeň varovania – ružová – 3 okresy:

Banská Štiavnica, Skalica a Trenčín

II. stupeň ostražitosti – oranžová – 19 okresov:

Bánovce nad Bebravou, Bardejov, Bytča, Čadca, Gelnica, Humenné, Levice, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Rimavská Sobota, Ružomberok, Senica, Sobrance, Spišská Nová Ves, Trnava, Tvrdošín, Vranov nad Topľou a Žilina

Ďalšie aktuálne témy

I. stupeň ostražitosti – žltá – 49 okresov:

Banská Bystrica, Bratislava I.-V., Detva, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Ilava, Kežmarok, Komárno, Košice I.-IV., Košice-okolie, Krupina, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Nitra, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Revúca, Rožňava, Sabinov, Senec, Snina, Stará Ľubovňa, Svidník, Trebišov, Veľký Krtíš, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zlaté Moravce a Zvolen

Monitoring – zelená – 6 okresov:

Brezno, Púchov, Šaľa, Stropkov, Topoľčany a Turčianske Teplice

Aké sú opatrenia

Opatrenia v ružovej fáze:

Povinný respirátor v interiéri a rúško v exteriéri, ak sa do vzdialenosti 2 metrov nachádzate pri cudzej osobe. Okienkový predaj a donášky jedla, otvorené sú aj terasy s rozostupmi dva metre medzi stolmi. Obchody sú otvorené, test povinný nie je.

Opatrenia v oranžovej fáze:

Povinné rúško v interiéri a rúško v exteriéri na hromadných podujatiach. Otvorené sú interiéry prevádzok pre najviac štyri osoby pri stole alebo osoby z jednej domácnosti, dvojmetrové rozostupy medzi stolmi. Otvorené obchody bez testu.

Opatrenia v žltej fáze:

Povinné rúško v interiéri a rúško v exteriéri na hromadných podujatiach. V nákupných centrách sú povinné hygienické opatrenia ako dezinfekcia rúk či pravidelná dezinfekcia priestorov. Okrem terás sú otvorené aj interiéry reštaurácií pre najviac šesť osôb pri jednom stole alebo osoby z jednej domácnosti, rozostupy medzi stolmi musia mať dva metre.

Všetko potrebné ku opatreniam pre daný týždeň NÁJDETE TU:

Čo sa deje na Slovensku?

Novinky na hraniciach

Takisto od zajtra od 06:00 hod. vstupuje do platnosti nová vyhláška Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky č. 218/2021 V. v. Ako informuje polícia na sociálnej sieti, pribudli nové výnimky z izolácie po príchode z krajín zaradených do zeleného zoznamu a zmenila sa definícia zaočkovanej osoby.

Výnimku z izolácie po príchode z krajín zaradených do zeleného zoznamu majú aj osoby, ktoré sú schopné preukázať sa pri vstupe negatívnym výsledkom RT-PCR testu nie starším ako 72 hodín a osoby prichádzajúce zo susedných krajín zaradených do zeleného zoznamu, ktoré majú negatívny výsledok antigénového testu nie starší ako 24 hodín s tým, že test musel byť vykonaný na území susedného štátu alebo Slovenskej republiky.

Budú kontroly

„Policajný zbor pokračuje v nesystematických kontrolách dodržiavania karanténnych opatrení na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19 vyplývajúcich z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky a cestovného semaforu na vnútorných hraniciach Slovenskej republiky s Maďarskom, Rakúskou republikou, Českou republikou a Poľskou republikou ako aj na medzinárodných letiskách,“ píše polícia na Facebooku.

Podľa vývoja bezpečnostnej situácie a epidemickej situácie na území Slovenskej republiky a v susedných štátoch budú príslušníci Policajného zboru vykonávať aj krátkodobé intenzívne kontroly karanténnych povinností po vstupe na územie Slovenskej republiky cez vnútorné hranice.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM