Lucia Lauková Správy Zo Slovenska

Rezort školstva zruší eurofondovú výzvu: Minister Plavčan nezvažuje odstúpiť

Rurofondovú výzvu na dlhodobý strategický výskum a vývoj ministerstvo školstva zruší. Vyhlásil to minister školstva Peter Plavčan.

Ilustračný obrázok k článku Rezort školstva zruší eurofondovú výzvu: Minister Plavčan nezvažuje odstúpiť
Zdroj: TASR

Ministerstvo školstva zruší eurofondovú výzvu na dlhodobý strategický výskum a vývoj (DSV). Zároveň v najbližšom období vypíše novú. Taktiež zruší aktuálnu databázu hodnotiteľov eurofondových projektov a v septembri vypíše výzvu na nových hodnotiteľov. Zároveň sa zmení systém vyhodnocovania projektov. To sú niektoré závery stretnutia ministra školstva Petra Plavčana (nom. SNS) so zástupcami výskumných univerzít a priemyslu k téme eurofondov na výskum a inovácie.

Plavčan zdôraznil, že je neuveriteľné, čo bolo medializované za posledný týždeň. Podľa neho sa téma eurofondov spolitizovala. Pripomenul, že z ministerstva neodišlo ani euro. „Prvý deň, keď sa objavil list, ktorý som ešte nedostal, bol zverejnený v jednom denníku, som okamžite zastavil obidve výzvy. A neodišlo ani jedno euro. Všetko bolo zastavené tak, aby sa to mohlo pokojne prehodnotiť,“ dodal Plavčan. Zopakoval, že treba si počkať na výsledky vyšetrovania a potom sa prijmú opatrenia.

Prezentácia pre verejnosť

Minister zároveň prisľúbil, že firmy, ktoré boli úspešné v ďalšej medializovanej výzve na podporu priemyselných výskumno-vývojových centier (PVVC), budú verejne prezentovať svoje zámery a ciele, ktoré chcú naplniť. „Ak tam dôjde k nejakým nejasnostiam, bude najlepšie pre nich, aby odstúpili od tohto projektu,“ dodal Plavčan s tým, že táto prezentácia bude otvorená pre verejnosť.

Odstúpenie nechystá

Na tému varovného listu, ktorý zaslala Slovensku Európska komisia uviedol, že takéto listy nie zriedkavé. „Ale toto je prvýkrát v histórii, že sa stalo, že sme dostali takýto list na základe medializovaných informácií,“ dodal Plavčan. Minister zároveň doplnil, že pre podozrenia pri rozdeľovaní eurofondov sa odstúpiť nechystá. "No neodstúpim. Mám pred sebou úlohy a o tom, či odstúpim alebo neodstúpim, rozhoduje niekto iný,“ dodal.

Ministerstvo školstva od začiatku júla čelí kritike pre zvláštne rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie. Opozícia pre túto kauzu žiada odchod ministra školstva Plavčana, aj to, aby sa SNS vzdala ministerstva školstva. Informovala, že už má zozbierané podpisy na mimoriadnu schôdzu k návrhu na odvolanie ministra školstva Petra Plavčana. Problémy s eurofondami sú aj jedným z dôvodov aktuálnej vládnej krízy.

Európska komisia (EK) neskôr pozastavila platby v štyroch výzvach na ministerstve školstva a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií. Pozastavenie eurofondov oznámila EK vo varovnom liste. Ministerstvo školstva podľa vyjadrení momentálne preveruje technické a odborné otázky problematiky a pripravuje potrebné opatrenia. Rozdeľovanie eurofondov rieši okrem Európskeho úradu pre boj proti podvodom aj Národná kriminálna agentúra (NAKA).

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM