MAK Správy Zo Slovenska

Richterove letáky "Pomáhame ľuďom" majú pomôcť najmä Smeru. Preverí ich štátna komisia pre voľby

Konanie ministra Richtera je trápne, reaguje na letákovú kauzu opozičný poslanec Mihál.

Ilustračný obrázok k článku Richterove letáky "Pomáhame ľuďom" majú pomôcť najmä Smeru. Preverí ich štátna komisia pre voľby
Zdroj: TASR

Volebná koalícia PS/Spolu má pripravené podanie na ministra práce Jána Richtera (Smer-SD), ktorý podľa nej zneužíva ministerstvo práce na volebnú kampaň.

Transparency International Slovensko upozornila, že minister dal vytlačiť a v týchto dňoch rozposlať dva a štvrť milióna kusov letákov s názvom „Pomáhame Ľuďom“. Expert koalície PS/Spolu na právny štát Pavel Nechala považuje postup ministra za bezprecedentný zásah do korektnosti volebnej súťaže.

„Informácie v letákoch nie sú ani urgentné, ani aktuálne. Slúžia iba na propagáciu ministra Richtera počas volebnej kampane,“ zdôraznil Nechala.

Koalícia avizovala, že využije dostupné právne prostriedky, aby bránila zneužívaniu verejných funkcií v prospech politickej strany Smer-SD.

„Podáme návrh na konanie na výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Je zrejmé, že Richter využil svoju funkciu a právomoci na získavanie výhod v prospech vlastnej politickej strany. Používal aj symboly spojené s výkonom svojej funkcie na osobný prospech,“ tvrdí Nechala.

Koalícia iniciuje konanie aj pred Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán a na Ministerstve vnútra SR. Zákon o volebnej kampani zakazuje činnosť iných subjektov na podporu alebo v neprospech politických strán a kandidátov v čase ustanovenom na volebnú kampaň.

Podpredseda Spolu a expert koalície na sociálne veci Jozef Mihál zdôraznil, že je obzvlášť smutné, ak politici zneužijú verejné zdroje určené na sociálnu politiku a podporu rodín.

„Smer-SD je bohatá politická strana s vysokým príspevkom na činnosť zo štátneho rozpočtu. Majú dosť straníckych peňazí na štedrú volebnú kampaň. Konanie ministra Richtera je o to trápnejšie,“ dodal Mihál.

Richter už v piatok počas tlačovej konferencie k právnym zmenám od januára 2020 avizoval, že ministerstvo dá tieto letáky tlačiť, „aby ľudia o nich vedeli, lebo opatrení je od 1. januára relatívne veľmi veľa“. „Nepamätám si obdobie, kedy bolo toľko otázok, dotazov k jednotlivým zákonom. Možno to súvisí s tým, že všetky neboli vládne, boli aj poslanecké a neboli natoľko verejnosti jednotlivé opatrenia známe,“ uviedol v súvislosti s novelami Richter.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM