Rastislav Búgel Zo zahraničia

Rodičia si na fotke synčeka všimli malý DETAIL: Utekali k doktorovi a ZACHRÁNILI mu život!

Rodičia dnes už trojročného chlapčeka môžu hovoriť o zázraku. Ich pozornosti neušiel malý detail na spoločnej fotke. Ako sa ukázalo, zachránilo mu to život.

Ilustračný obrázok k článku Rodičia si na fotke synčeka všimli malý DETAIL: Utekali k doktorovi a ZACHRÁNILI mu život!
Zdroj: Unsplash.com

Melanie Brouwer a jej manžel Daniel si prezerali rodinné fotografie, keď si na jednej z nich všimli malý detail. Svetlo lampy sa v oku ich malého synčeka Toma odrážalo nejako zvláštne.

U doktora sa s pochopením nestretli

Porozprávali sa o tom s pediatrom, no ten ich odbil s tým, že sietnica novorodenca sa stále ešte len vyvíja a preto sa aj svetlo na fotografii odráža inak. Ako informoval nemecký portál Bild, rodičom to znelo ako logické vysvetlenie.

Keď malý Tom začal divne žmúriť, doktora vyhľadali opäť. Aj v tomto prípade mal pre nich vysvetlenie – chlapček žmúri, lebo ešte nemá dobre vyvinuté svalstvo na tvári.

Prišiel o oko!

Odbiť sa nedali a vyhľadali pomoc iného špecialistu. Ten okamžite spozornel. Chlapčeka podrobil vyšetreniam, ktoré odhalili, že dieťa trpí vzácnou rakovinou oka. Rakovina postihla už 90 percent buľvy, a tak padlo rázne rozhodnutie – oko musia okamžite vyoperovať!

„Mysleli sme si, že najhoršie, čo sa môže stať, je, že má šedý zákal a potrebuje okuliare. Zrazu mu museli vyoperovať celé oko,“ spomína mamička Melanie.

Keď mal chlapček rok a pol, podrobil sa náročnej operácii, pri ktorej mu oko vyoperovali a nahradili ho protézou. Aj keď to znie strašne, rodičia mu vďaka pohľadu na fotografiu zachránili život.

„Hneď sme vedeli, že niečo nie je v poriadku. Nenašli sme však lekára, ktorý by nám uveril. Stalo sa tak, až keď bolo takmer neskoro,“ dodala Melanie.

Varovný signál

Ako sa hovorí, vo všetkom zlom treba hľadať niečo dobré. A to je aj prípad dnes už trojročného Toma. Vďaka zákroku je chlapček ušetrený od chemoterapie či ožarovania. Navyše, podľa lekárov táto forma rakoviny nie je dedičná a pravdepodobnosť, že napadne aj druhé oko, je prakticky nulová.

Rodina kontaktovala nadáciu Children's Eye Cancer Foundation. Jej pracovníci rodičom potvrdili, že ich pocit pri pohľade na fotografiu, že s okom nie je niečo v poriadku, bol správny. „Biela žiara zrenice na fotografii môže byť varovným signálom agresívnej rakoviny oka,“ píše server.

Portál pripomína, že len v Nemecku rovnaké ochorenie diagnostikujú približne 60 deťom ročne. Ak sa nádor odhalí včas, vylieči sa až 95 percent pacientov. Ak sa ochorenie nelieči, vždy sa končí smrťou.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: NASA
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM