Rozbalili ste vyblednutú čokoládu s bielymi škvrnami? Je to jav známy ako KVET
Aj čokoláda môže rozkvitnúť. Ide o jav, ktorý nevyzerá vôbec chutne.

Čokoláda nielen dobre chutí, ale vábi svojím zjavom. Mala by mať typickú farbu, lesklý povrch a hladkú textúru. No občas môže najznámejšia pochúťka prekvapiť a pod obalom odhaliť akúsi nevzhľadnú masu sladkej hmoty.
Možno aj vy ste si rozbalili „vyblednutú“ čokoládu alebo bonboniéru s bielymi škvrnami, pruhmi alebo akýmsi bielym povlakom. A pre svoju vzhľad a nevábnosť sa možno veľmi rýchlo ocitla v koši.
Viac o tomto jave prezradili tí najpovolanejší: Molekulárny biológ, renomovaný cukrár, majitelia čokoládovní a ďalší špecialisti vysvetlili, ako nastáva tento jav a či má vplyv na kvalitu a chuť čokolády.
Jav známy ako kvet
Tento jav sa nazýva poeticky – tukový alebo cukrový kvet. Ide o vrstvu belavého sfarbenia na inak tmavých a svetlohnedých tabuľkách čokolády. Tukový kvet vyzerá trochu ako „povrch mesiaca,“ hovorí Nik Sharma molekulárny biológ a autor kuchárskych kníh pre portál Bon Appetit. No ako dodáva Christopher Elbow, majiteľ luxusnej čokoládovne, tukový kvet vytvára kriedový povrch čokolády a môže sa vyznačovať svetlejšími hnedými a sivými pruhmi.
Cukrový kvet sa „zvyčajne vyznačuje škvrnitými bielymi bodkami alebo dokonca zaprášeným vzhľadom,“ vysvetľuje Susanna Yoon, zakladateľka čokoládovne v New Yorku. Niekedy je obťažne rozlíšiť tukový a cukrový kvet a nastávajú oba javy na jednom kúsku čokolády.
Čo spôsobuje tieto javy a aký majú vplyv na kvalitu čokolády? Prečítate na druhej strane.