Rozbalili ste vyblednutú čokoládu s bielymi škvrnami? Je to jav známy ako KVET
Aj čokoláda môže rozkvitnúť. Ide o jav, ktorý nevyzerá vôbec chutne.
Ako a prečo vzniká
Tukový kvet vzniká najčastejšie počas výroby alebo skladovania čokolády. V prvom prípade ide o zlé temperovanie – teda v prípade procesu zahrievania a chladenia. Tento jav môže nastať v prípade, ak pochúťka tuhne pomalšie. „Ak je rozpustená čokoláda počas práce príliš horúca, kakaové maslo sa oddelí, vystúpi na povrch a stuhne, pričom zanechá zvyšky bieleho tuku,“ prezradila Sarah Flanders, spolumajiteľka cukroviniek.
Cukrový kvet sa v čokoláde sa objaví vtedy, keď je čokoláda počas výroby v kontakte s vlhkosťou.
Cukor je hygroskopický – vťahuje do seba vlhkosť, pripomína molekulárny biológ Nik Sharma. Jav nastáva vtedy, ak čokoláda podlieha rýchlej zmene prostredia alebo ako bolo spomenuté už vyššie, čokoláda bola v kontakte s vodou.
Môže sa jesť?
Dobrou správou je, že konzumácia „rozkvitnutej čokolády“ je bezpečná. Napriek tomu môžu byť tieto kvety predzvesťou zmenenej chuti a textúry. „Zvyčajne zbavuje čokoládu niektorých z jej najpríjemnejších vlastností,“ povedal cukrár Michael Laiskonis. A ako chutí? Pripravte sa, že v ústach pocítite príliš veľa kakaového masla.
Čokoláda s tukovým kvetom je textúrou viac drobivá alebo vosková. Čokoláda s cukrovým kvetom sa vyznačuje častejšie „zrnitým“ pocitom v ústach.
A čo teda s rozkvitnutou čokoládou? „Čokoládoví“ špecialisti ju odporúčajú použiť na pečenie, varenie alebo ju nasekať a jednotlivé čokoládové kúsky použiť napríklad na zdobenie sušienok.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.
Foto: ilustračné