Monika Hanigovská Magazín Lifestyle

Rozbalili ste vyblednutú čokoládu s bielymi škvrnami? Je to jav známy ako KVET

Aj čokoláda môže rozkvitnúť. Ide o jav, ktorý nevyzerá vôbec chutne.

Ilustračný obrázok k článku Rozbalili ste vyblednutú čokoládu s bielymi škvrnami? Je to jav známy ako KVET
Zdroj: pixabay.com

Ako a prečo vzniká

Tukový kvet vzniká najčastejšie počas výroby alebo skladovania čokolády. V prvom prípade ide o zlé temperovanie – teda v prípade procesu zahrievania a chladenia. Tento jav môže nastať v prípade, ak pochúťka tuhne pomalšie. „Ak je rozpustená čokoláda počas práce príliš horúca, kakaové maslo sa oddelí, vystúpi na povrch a stuhne, pričom zanechá zvyšky bieleho tuku,“ prezradila Sarah Flanders, spolumajiteľka cukroviniek.

Cukrový kvet sa v čokoláde sa objaví vtedy, keď je čokoláda počas výroby v kontakte s vlhkosťou.

Cukor je hygroskopický – vťahuje do seba vlhkosť, pripomína molekulárny biológ Nik Sharma. Jav nastáva vtedy, ak čokoláda podlieha rýchlej zmene prostredia alebo ako bolo spomenuté už vyššie, čokoláda bola v kontakte s vodou.

Môže sa jesť?

Dobrou správou je, že konzumácia „rozkvitnutej čokolády“ je bezpečná. Napriek tomu môžu byť tieto kvety predzvesťou zmenenej chuti a textúry. „Zvyčajne zbavuje čokoládu niektorých z jej najpríjemnejších vlastností,“ povedal cukrár Michael Laiskonis. A ako chutí? Pripravte sa, že v ústach pocítite príliš veľa kakaového masla.

Čokoláda s tukovým kvetom je textúrou viac drobivá alebo vosková. Čokoláda s cukrovým kvetom sa vyznačuje častejšie „zrnitým“ pocitom v ústach.

A čo teda s rozkvitnutou čokoládou? „Čokoládoví“ špecialisti ju odporúčajú použiť na pečenie, varenie alebo ju nasekať a jednotlivé čokoládové kúsky použiť napríklad na zdobenie sušienok.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM