Marek Kravjar Správy Zo Slovenska

Rozvody budú menej stresujúce. Vzniknú rodinné súdy so psychológom a mediátorom

Reforma súdnictva prinesie veľkú novinku. Prioritou má byť menej stresu nielen pre rodičov, ale aj deti. Zvýši sa ich ochrana.

Ilustračný obrázok k článku Rozvody budú menej stresujúce. Vzniknú rodinné súdy so psychológom a mediátorom
Zdroj: Dnes24.sk

Slovensko sa pripravuje na veľkú reformu súdnictva, ktorá sa dotkne nielen sudcov a súdov, ale aj bežných ľudí. Podľa štátneho tajomníka Ministerstva spravodlivosti SR Michala Luciaka (Za ľudí) môžeme hovoriť o zmene súdnej mapy.

„Smerujeme k jednej kľúčovej veci, aby sa ľudia vedeli s dôverou obrátiť na súd, ktorý bude vedieť vyriešiť ich spory lepšie, kvalitnejšie, ale najmä rýchlejšie,“ hovorí Luciak pre Dnes24.

Zároveň vyvracia informácie, že reforma prinesie personálne čistky a podľa jeho slov neubudne ani počet samotných súdov. „Akurát sa budú súdy aj sudcovia oveľa viac špecializovať než dnes,“ dodáva a vysvetľuje nové fungovanie na príklade súdu, ktorý bude riešiť poručenskú agendu. A práve táto agenda začína čoraz viac zahlcovať slovenské súdy.

Súdy pre rodinu

„Spory týkajúce sa rodiny, ako sú napríklad rozvody, alebo kto sa bude po rozvode alebo rozchode partnerov a v akom rozsahu starať o deti, sú veľmi ťažké, zväčša zdĺhavé a ľudsky často nepríjemné. V novom systéme budú sudcovia, ktorí budú mať len a len túto agendu,“ vysvetľuje Luciak a zdôrazňuje potrebu špecializácie na tieto prípady.

Tiež sa domnieva, že takíto špecializovaní sudcovia budú vedieť lepšie, a najmä rýchlejšie zhodnotiť situáciu v danej rodine, keďže mnohokrát v citlivejších prípadoch, najmä ak sa jedná o deti, rozhoduje práve čas.

„Zároveň platí, že v takýchto sporoch by sme boli radi, keby sa oveľa viac začali využívať aj iné riešenia sporov, napríklad mediácia, ktorá by bola priamou súčasťou týchto rodinných súdov,“ približuje novinku z dielne ministerstva.

Český vzor

„Pri rodine máme tendenciu akoby sa spoliehať na prísne záverečné stanovisko súdu. Že jeden, aj ten druhý, manžel, manželka, rodič, chce mať pečiatku o rozhodnutí súdu a "bude to takto!“ Pritom napríklad už aj v Čechách na mnohých súdoch funguje model, ktorý vedie rodičov k tomu, aby sa na starostlivosti o ich vlastné dieťa dohodli tak, aby rešpektovali jeho najlepší záujem, a neprenechali toto rozhodnutie súdu. Súd im však v snahe podporiť podpísanie rodičovskej dohody ponúkne pomoc mediátora v spolupráci s psychológom, kolíznym pracovníkom," vysvetľuje pomery.

Skúsenosť, totiž, ukazuje, že ak prebehne mediácia a výsledkom je dohoda, pre všetkých to je oveľa menej stresujúce a lepšie riešenie.

„Nemali by sme zabúdať, na čo má mediácia slúžiť, a aby sme ani v takýchto ťažkých životných situáciách nezabúdali na najlepší záujem dieťaťa,“ vysvetľuje štátny tajomník a vyzdvihuje nielen možnosť odbremeniť súdy. Naprieč Slovenskom už viaceré súdy overujú nový model tzv. rodinných súdov a predbežné výsledky dokazujú, že rodičia sú schopní skôr podpísať rodičovskú dohodu a uchrániť svoje dieťa pred traumatizujúcou skúsenosťou, akou je boj rodičov oň.

Normálne prostredie

V praxi by to malo teda fungovať tak, že ak príde napríklad návrh na rozvod alebo na úpravu styku s dieťaťom na súd, sudca alebo súdny úradník vo vhodných prípadoch odporučí mediáciu za pomoci vyššieho súdneho úradníka a mediátora, ale i iných podporných profesií.

„Pokúsiť sa dohodnúť v normálnom, príjemnom prostredí na tom, ako sa budeme správať po rozvode, ako sa budeme starať o svoje deti – na to nepotrebujeme hneď v prvom momente sudcu, ale školeného človeka, ktorý takýto proces dohody vie viesť. Zároveň na to potrebujeme priestory na súdoch a samozrejme prostriedky, aby sme aj tým ľuďom, ktorí sú v ťažkej životnej situácii, umožnili prejsť takýmto procesom,“ dovysvetlil prednosti mediácie a dohody Luciak.

„Priestory, v ktorých sú deti na súdoch dotazované, sú takisto nesmierne dôležité pre to, aby sa dieťa uvoľnilo a nemalo pocit, že sa mu deje niečo zlé. Chceme mať na súdoch špeciálne miestnosti, ktoré budú deťom pripomínať príjemnú obývaciu izbu,“ uzavrel Luciak.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM