Zo zahraničia Politika

Rusi si volia prezidenta: Po výzve Navaľnej začali hromadne prichádzať Putinovi odporcovia

V nedeľu 17. marca sa končia prezidentské voľby v Rusku. Na znak tichého protestu proti Putinovi sa predpoludním začali tvoriť rady pred volebnými miestnosťami.

Ilustračný obrázok k článku Rusi si volia prezidenta: Po výzve Navaľnej začali hromadne prichádzať Putinovi odporcovia
6
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Pred volebnými miestnosťami v ruskej metropole Moskva sa v nedeľu predpoludním začali tvoriť ľudí čakajúcich na odovzdanie hlasu v prezidentských voľbách. Informuje o tom stanica BBC

Vdova po zosnulom vodcovi ruskej opozície Alexejovi Navaľnom predtým vyzvala Rusov, aby prišli masovo hlasovať v nedeľu napoludnie a symbolicky tak vyjadrili svoj protest proti dlhoročnému šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi, ktorý vo voľbách nemá skutočného súpera.

Prečítajte si tiež

Tichý protest

Na fotografiách spred viacerých moskovských volebných miestností bolo vidno ľudí rôzneho veku čakajúcich v radoch. Čakali disciplinovane a ticho, bez prejavov protestov, plagátov či politických sloganov. Bezprostredne neboli správy ani o tom, že by došlo k zatýkaniu.

Vdova Julija Navaľná, ako aj ďalší členovia tímu zosnulého politika, predtým vyzvali Rusov, aby prišli do volebných miestností v rámci protestnej akcie „Napoludnie proti Putinovi“. S touto myšlienkou prišiel pred svojou februárovou smrťou v Ruskom väzení samotný Alexej Navaľnyj.

Účasť na protestoch je podľa BBC v Rusku nebezpečnou aktivitou, ale podľa Julije Navaľnej je poludňajšie čakanie pred hlasovacími miestnosťami „veľmi jednoduchou a bezpečnou akciou,“ ktorú úrady nemôžu zakázať. Protiputinovski naladení občania budú môcť vidieť, že je ich mnoho a že sú silní, uviedla Navaľná.

Výzva Julije Navaľnej

Zároveň vyzvala Rusov, aby po príchode do volebných miestností volili ktoréhokoľvek kandidáta okrem Putina, zneplatnili svoje hlasovacie lístky, alebo na ne napísali veľkými písmenami meno Navaľnyj.

Navaľného tím vyzval Rusov, aby v nedeľu, v posledný deň trojdňových „volieb“, takto protestovali proti Putinovi v každom z 11 časových pásiem krajiny.

Okolo poludnia prišiel voliť aj opozičný politik Boris Nadeždin vystupujúci proti vojne na Ukrajine, ktorý chcel kandidovať za prezidenta ale ruské úrady ho odmietli zaregistrovať. Na fotografiách z volebnej miestnosti bolo vidno 60-ročného Nadeždina obklopeného davom prevažne mladých ľudí.

Tvorenie radov pred hlasovacími miestnosťami bolo hlásené aj z iných ruských miest. Rad čakajúcich voličov sa vytvoril aj pred ambasádou Ruska v kirgizskej metropole Biškek. Podľa BBC bol dlhý viac než pol kilometra a tvorili ho prevažne mladí ľudia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Prezidentské voľby v Rusku, 17. marca 2024
6
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM