Zo zahraničia

Ruská armáda dostala rozkazy rozšíriť ofenzívu na Ukrajine VŠETKÝMI SMERMI

Ruské jednoty uskutočnili výpady do ukrajinskej metropoly Kyjev predtým, než sa po tvrdom odpore stiahli na predmestia počas tretieho dňa invázie nariadenej ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Ilustračný obrázok k článku Ruská armáda dostala rozkazy rozšíriť ofenzívu na Ukrajine VŠETKÝMI SMERMI
Zdroj: TASR/AP

Ruská armáda dostala rozkazy na rozšírenie svojej ofenzívy na Ukrajine „všetkými smermi“ po tom, čo Kyjev odmietol rokovať v Bielorusku, uviedlo v sobotu ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Nové rozkazy

„Po tom, čo ukrajinská strana odmietla rokovací proces, dnes všetky jednotky dostali rozkazy vykonávať postup zo všetkých smerov v súlade s plánmi operácie,“ uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Ruské jednoty uskutočnili výpady do ukrajinskej metropoly Kyjev predtým, než sa po tvrdom odpore stiahli na predmestia počas tretieho dňa invázie nariadenej ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Kremeľ v piatok oznámil, že Putin je pripravený vyslať delegáciu do Bieloruska na rokovania s Ukrajinou; Kyjev však chcel schôdzku vo Varšave, píše AFP.

Ruské armádne konvoje vstúpili vo štvrtok na Ukrajinu aj z Bieloruska. Moskva má v Bielorusku vojakov už niekoľko týždňov, údajne tam boli na vojenskom cvičení. Bielorusko je dlhoročným spojencom Ruska.

Ukrajina v sobotu uviedla, že od spustenia ofenzívy zahynulo už najmenej 198 civilistov vrátane troch detí. Rusko doposiaľ neuviedlo, koľko jeho vojakov prišlo o život počas „špeciálnej vojenskej operácie“, ako ofenzívu nazýva, pripomína AFP.

Narazil na odpor

Postup Ruska na Ukrajine je pomalší, než pôvodne očakávalo, a to z dôvodu neočakávane pevného odporu. Oznámil to v sobotu vysokopostavený predstaviteľ amerického ministerstva obrany. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Rusko má podľa vyjadrení tohto predstaviteľa Pentagónu v súčasnosti na Ukrajine najmenej 50 percent svojej hrubej útočnej sily.

Takisto však uviedol, že u Rusov môže „narastať frustrácia“ z nedostatočného postupu za posledných 24 hodín – najmä v oblastiach na severe Ukrajiny.

Rusi sú podľa jeho slov „frustrovaní nesmierne odhodlaným odporom“, ktorý ich spomaľuje. „Na základe našich pozorovaní je tento odpor väčší, než Rusi očakávali,“ povedal.

Čo sa deje na Ukrajine?

Vojna na Ukrajine 3. deň: Pod paľbou a na úteku
26
Galéria
Zdroj: Twitter.com/Dmytro Kuleba
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM