Zo zahraničia

Rusko zverejnilo ZOZNAM nepriateľských štátov: Na čiernej listine je aj Slovensko

Zoznam bol vytvorený ako súčasť série zákonov v nadväznosti na sobotňajší dekrét ruského prezidenta o „dočasných ekonomických opatreniach na zabezpečenie finančnej stability Ruskej federácie“.

Ilustračný obrázok k článku Rusko zverejnilo ZOZNAM nepriateľských štátov: Na čiernej listine je aj Slovensko
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Ruská vláda zverejnila zoznam cudzích štátov, o ktorých sa domnieva, že sa dopúšťajú „nepriateľských činov“ proti „Rusku, ruským spoločnostiam a občanom“. Informoval o tom v pondelok denník The Jerusalem Post.

Zoznam nepriateľov Ruska

Medzi krajiny, medzinárodné organizácie a územia považované za „nepriateľské“ voči Rusku podľa Moskvy patria: Austrália, Albánsko, Andorra, Spojené kráľovstvo vrátane Jersey, Anguilly, Britských Panenských ostrovov a Gibraltáru, členské štáty Európskej únie, Island, Kanada, Lichtenštajnsko, Mikronézia, Monako, Nový Zéland, Nórsko, Kórejská republika, San Maríno, Severné Macedónsko, Singapur, USA, Taiwan, Ukrajina, Čierna Hora, Švajčiarsko a Japonsko.

Doplnková legislatíva z nedele stanovuje, že ruskí občania a firmy musia požiadať o špeciálne povolenie na styk s „nepriateľskými“ zahraničnými subjektmi.

Zoznam bol vytvorený ako súčasť série zákonov v nadväznosti na sobotňajší dekrét ruského prezidenta Vladimira Putina o „dočasných ekonomických opatreniach na zabezpečenie finančnej stability Ruskej federácie“.

Súčasťou opatrení bol zákon, ktorý umožňuje ruským občanom, firmám a štátnym orgánom splácať peniaze zahraničným veriteľom v rubľoch.

Hoci Izrael odsúdil Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu, nie je na zozname. Izrael prevzal sprostredkovateľskú úlohu počas konfliktu, keď premiér Naftali Bennett v sobotu odletel do Moskvy, aby hovoril s Putinom, dodal The Jerusalem Post.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM