VOCH Cestovanie

Schlaďte sa v ľadovej jaskyni: Nakrúcali tu aj známu Dobšinského rozprávku

Objavte ľadové kráľovstvo - slovenský unikát a UNESCO pamiatku. Jaskyňu, ktorú preslávil aj Popolvár.

Ilustračný obrázok k článku Schlaďte sa v ľadovej jaskyni: Nakrúcali tu aj známu Dobšinského rozprávku
8
Galéria
Foto: Veronika Ondo Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Počas horúceho leta sa môžete schladiť aj v jaskyni. Pre nás je nevšedným prírodným fenoménom a láka nás jej tajuplnosť podzemia. Objavovať sme sa rozhodli tam, kde Popolvár. Spomínate si na známu slovenskú rozprávku a na jaskyňu, kde sa nakrúcal Popolvár najväčší na svete?

Ľadopády s korčuľovaním

Dobšinská ľadová jaskyňa patrí medzi najvýznamnejšie ľadové jaskyne na svete. Už ste ju videli na vlastné oči? Je sa na čo pozerať! Nie nadarmo je zaradená do svetového prírodného dedičstva UNESCO. Ohúria vás ľadové stalaktity, stalagmity, ľadopády a podlahový ľad.

Svojou dĺžkou a hĺbkou patrí k najväčším ľadovým jaskyniam v Európe. Navyše, nikde inde mimo alpskej oblasti na starom kontinente nenájdete toľko ľadu s hrúbkou miestami väčšou ako 25 metrov.

Počas prehliadky vám sprievodca prezradí, že sa tu do roku 1946 normálne korčuľovali ľudia a trénoval tu takto i známy československý krasokorčuliar Karol Divín – dvojnásobný majster Európy a strieborný medailista zo Zimných olympijských hier 1960.

Cestovanie

Kráľ, cisár aj Popolvár

Jaskyňu navštívili mnohé významné osobnosti, ako napríklad princ August von Sachsen-Gotha-Altenburg, srbský kráľ Milan I., bulharský cár Ferdinand I., ale aj zakladateľ modernej optiky Jozef Maximilián Petzval a Ferdinand de Lesseps, ktorý sa preslávil vybudovaním Suezského prieplavu. Podzemnú ľadovú krásu obdivoval tiež básnik Pavol Országh Hviezdoslav, spisovateľ Svetozár Hurban Vajanský a mnohí ďalší. Pridáte sa k ním?

Ľadové kráľovstvo v Slovenskom raji sa spája tiež so strieborným plátnom. Vedeli ste, že si ho vybral režisér Martin Ťapák, aby tu nakrúcal v roku 1982 jednu zo svojich rozprávok Popolvár najväčší na svete?

Viac správ

Praktické info na výlet

Cesta k jaskyni: prístup je z osady Dobšinská ľadová jaskyňa. Na výstupovej trase, ktorej dĺžka je asi 1 km, sú umiestnené tabule náučného chodníka. Medzi parkoviskom v osade a vchodom do jaskyne je potrebné prekonať výškový rozdiel 130 m. Výstup k jaskyni trvá asi 25 min.

Najbližšia zastávka:

  • Stratená, Dobšinská ľadová jaskyňa (bus),
  • Dobšinská ľadová jaskyňa (vlak)

Prístup autom do osady Dobšinská ľadová jaskyňa:

  • Z Popradu cez Vernár smer Rožňava – 30 km
  • Z Brezna cez Červenú Skalu, Telgárt smer Rožňava – 60 km
  • Z Rožňavy cez Dobšinú smer Poprad – 40 km

Časy vstupov: od utorka do nedele 9:00, 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00

Vstupné/cenník:

  • Dospelí: 9 €
  • Deti 6–15r./Invalidi: 4,50 €
  • Študenti: 8 €
  • Foto a video (bez použitia statívu): 10 €
  • Mimoriadny vstup: 50 €

Nezabudnite na vhodné oblečenie. A či je jaskyňa otvorená si vždy pred cestou radšej overte priamo na stránke správy jaskyne.

Dobšinská ľadová jaskyňa má viac ako 150 rokov
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM