VOCH Cestovanie

Cestujete do Chorvátska? Čo platí pre Slovákov a koho pošlú rovno do karantény?

Podmienky cestovania sa neustále menia. Zostaňte v obraze a pozrite si, čo všetko so sebou musíte mať pri ceste na dovolenku do Chorvátska.

Ilustračný obrázok k článku Cestujete do Chorvátska? Čo platí pre Slovákov a koho pošlú rovno do karantény?
Zdroj: Dnes24.sk

Pred cestou do Chorvátska nezabudnite vyplniť online formulár, ušetríte si tým čas na hranici, informuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Podmienky pre Slovákov

Dovolenkári, nezabudnite sa preukázať platným cestovným dokladom/alebo občianskym preukazom (s platnosťou aj v čase návratu do SR). Bezproblémový vstup budete mať s Digitálnym COVID preukazom EÚ.

Podmienky pre vstup:

  • negatívny PCR test, nie starší ako 72 hodín/alebo rýchly antigénový test, nie starší ako 48 hodín
  • potvrdenie nie staršie ako 210 dní od prijatia dvoch dávok vakcíny (Pfizer, Moderna, AstaZeneca, Gamaleya/Sputnik V), alebo predloženie osvedčenia nie staršieho ako 210 dní od prijatia jednej dávky vakcíny (Janssen/Johnson & Johnson), a od podania tejto jednej dávky uplynulo minimálne 14 dní;
  • potvrdenie o prijatí prvej dávky Pfizer, Moderna alebo Gamaleya/Sputnik V, s ktorými je možné vstúpiť do Chorvátskej republiky v období od 22. do 42. dňa prijatia vakcíny, alebo od 22. do 84. dňa prijatia prvej dávky AstraZeneca;
  • potvrdenie o prekonaní COVID-19 a prijatia jednej dávky vakcíny do šiestich mesiacov od začiatku ochorenia za predpokladu, že očkovanie sa musí vykonať menej ako 210 dní pred príchodom na hraničný priechod;
  • predloženie pozitívneho PCR alebo antigénového testu, ktorý potvrdzuje, že testovaná osoba sa zotavila z infekcie vírusom SARS-CoV-2, pričom test sa uskutočnil 210 dní vopred a nie je starší ako 11 dní odo dňa príchodu na hraničný priechod alebo predloženia lekárske potvrdenie o prekonaní (v anglickom alebo chorvátskom jazyku);
  • alebo PCR alebo antigénové testovanie – RAT na SARS-CoV-2 ihneď po príchode do Chorvátskej republiky (na vlastné náklady), s povinnosťou samoizolácie do príchodu negatívneho nálezu. V prípade nemožnosti testovania sa stanoví miera samoizolácie na obdobie desiatich (10) dní.

Vstup pre zaočkovaných

Ak máte potvrdenie o očkovaní proti COVID-19, tak máte výnimku z povinnosti predkladania negatívneho PCR/RAT testu a karantény.

  • S vakcínami Pfizer, Moderna alebo Sputnik/Gam-Covid-Vac (Gamalej) vstup do Chorvátska v období od 22 do 42 dní od prvej dávky.
  • S vakcínou AstraZeneca vstup do Chorvátska v období od 22 do 84 dní od prvej dávky.
  • S vakcínou Janssen/Johnson&Joh­nson vstup do Chorvátska 14 dní od podania prvej dávky.
  • S dvoma dávkami očkovacej látky (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca, Gamaleja/Sputnik V) vstup do Chorvátska umožnený bez čakania 14 dní od podania druhej dávky.

„Odporúčame držiteľom certifikátov o vakcinácii v SR proti COVID-19 s QR kódom mať pri vstupe do Chorvátska aj lekárske potvrdenie o očkovaní v tlačenej podobe vyhotovené v anglickom alebo chorvátskom jazyku (potvrdené lekárom očkovacieho centra alebo všeobecným lekárom),“ upozorňuje naše ministerstvo zahraničných vecí.

Cestovanie hýbe svetom

Komu hrozí karanténa?

Ak nemáte negatívny test, musíte nastúpiť do 10-dňovej domácej karantény. Ukončiť ju môžete vykonaním PCR testu alebo RAT testovaním v Chorvátsku a zaslaním scanu testu na email, ktorý dostanete na hranici spolu s letákom ako postupovať pri ukončení samoizolácie.

„Občania, ktorí z akýchkoľvek zdravotných dôvodov nemôžu byť očkovaní, taktiež potrebujú predložiť negatívny PCR alebo antigénový (RAT) test,“ zdôraznil rezort zahraničných vecí.

Tranzitujúci nemajú povinnosť nastúpiť do samoizolácie/do­mácej karantény, ak do 12 hodín od vstupu opustia krajinu

Mali ste covid?

Ak ste mali koronavírus za posledných nie viac ako 6 mesiacov (180 dní), platí pre vás výnimka z povinnosti predkladania negatívneho PCR/RAT testu a karantény pri vstupe do Chorvátska.

  • Podmienkou je predloženie pozitívneho PCR alebo antigénového testu, ktorý potvrdzuje, že držiteľ sa zotavil z COVID-19 za posledných 180 dní a minimálne pred 11 dňami odo dňa príchodu na hraničný priechod.
  • Z potvrdenia musí byť zrejmé, že prekonanie nastalo minimálne pred 11 dňami od vstupu a maximálne pred 180 dňami (v anglickom alebo chorvátskom jazyku).
  • Za moment prekonania ochorenia COVID-19 sa rozumie deň nasledujúci po dni ukončenia izolácie.

Správy z Chorvátska

Kde je povinné rúško?

V Chorvátsku je povinné nosenie rúšok vo všetkých zatvorených priestoroch (vrátane MHD), na uliciach a iných verejných miestach všade tam, kde nie je možné dodržať bezpečnostnú vzdialenosť 1,5 metra. A tiež v reštauráciách, kde je samozrejmosťou dezinfekcia a dvojmetrový odstup.

ilustračné foto

Pozrite si aj FOTO od našich čitateľov, ktorí sa rozhodli cestovať do Chorvátska autom s veľkou trpezlivosťou.

FOTO od vás: Cesta do Chorvátska si vyžaduje veľa trpezlivosti!
3
Galéria
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM