Zo zahraničia

Scholz vyzval štáty EÚ na zvýšenie výroby zbraní v Európe: Nežijeme v časoch mieru

Európa musí rýchlo a masívne zvýšiť výrobu zbraní. Vyhlásil to v pondelok nemecký kancelár Olaf Scholz s tým, že európsky kontinent nezažíva obdobie mieru.

Ilustračný obrázok k článku Scholz vyzval štáty EÚ na zvýšenie výroby zbraní v Európe: Nežijeme v časoch mieru
Zdroj: TASR/AP

TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Európske krajiny musia spojiť svoje objednávky a finančnú podporu, aby poskytli obrannému priemyslu záruky na ďalšie desaťročia, uviedol Scholz.

Spravil tak počas ceremónie pri príležitosti položenia základov novej muničnej továrne nemeckej zbrojárskej spoločnosti Rheinmetall.

Nežijeme v časoch mieru

„Toto je naliehavo nevyhnutné, pretože bolestivou skutočnosťou je, že nežijeme v časoch mieru,“ uviedol nemecký kancelár poukazujúc na vojnu na Ukrajine.

„Musíme sa pohnúť od výroby k masovej produkcii zbraní… Tí, ktorí chcú mier, musia byť schopní odstrašiť nepriateľa,“ domnieva sa.

„Tanky, húfnice, vrtuľníky a systémy protivzdušnej obrany nie sú naskladané na poličkách. Ak na nich roky nie sú objednávky, potom sa nevyrábajú,“ upozornil Scholz.

Nemecko bolo v posledných desaťročia obozretné ohľadom svojich ozbrojených síl i zbrojného priemyslu vzhľadom na svoju vojenskú minulosť.

Druhý najväčší dodávateľ

No invázia Ruska na Ukrajinu v roku 2022 Nemecko prinútila prehodnotiť svoje pacifistické sklony plynúce z druhej svetovej vojny a stať sa zástancom znovuzbrojenia.

Nemecko je v súčasnosti druhým najväčším dodávateľom zbraní pre Ukrajinu, pričom Scholz nahlas vyzýva ostatné krajiny EÚ, aby tiež viac prispievali.

Udalosti na Ukrajine rozhodnú o tom, či má budúcnosť naše mierové usporiadanie a svet založený na pravidlách, uviedol v pondelok Scholz. Rusko podľa neho nesmie uspieť v snahe „pohltiť svojho suseda silou“.

Nová továreň Rheinmetallu pri obci Unterlüs v Dolnom Sasku začne fungovať v roku 2025 a spočiatku má vyrábať 50-tisíc delostreleckých granátov ročne. Postupne sa má jej produkcia zvyšovať až na 200.000 delos­treleckých granátov za rok. Cieľom novej továrne je podľa šéfa firmy Armina Pappergera pomôcť Nemecku zabezpečiť si "strategickú suverenitu v oblasti veľkokalibrovej munície.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM