Rastislav Búgel Zo zahraničia

ŠKANDÁL ukrajinskej tajnej služby: Mesiace SLEDOVALA a odpočúvala nepohodlných novinárov

Ukrajinská tajná služba sa zmieta v obrovskom škandále. Zistilo sa, že sledovala novinárov.

Ilustračný obrázok k článku ŠKANDÁL ukrajinskej tajnej služby: Mesiace SLEDOVALA a odpočúvala nepohodlných novinárov
Zdroj: YouTube.com/BIHUS info , Facebook.com/Служба безпеки України

Ukrajinská tajná služba SBU čelí veľkému škandálu. Prevalilo sa, že jej Úrad pre Ochranu národnej bezpečnosti dlhé mesiace sledoval investigatívnych novinárov z Bihus.info. Na základe viacerých zahraničných zdrojov o tom informoval server novinky.cz.

Tajná služba v čase vojenského konfliktu vynaložila nemalé prostriedky na to, aby vytvorila kompromitujúci materiál na nepohodlných novinárov.

Investigatívci však agentov odhalili a usvedčili. Po prevalení škandálu začali padať hlavy.

Zistili, že ich mesiace sledovali

Škandál odštartoval v momente, keď na internet unikla nahrávka členov investigatívneho tímu z novoročnej párty.

Bihus.info, ktorá sa zameriava na odhaľovanie korupčných škandálov politikov, následne zverejnila, že za sledovaním je SBU. Kancelária národného prokurátora celú kauzu tajnej službe odobrala.

„Vzhľadom k tomu, že sú ochrancovia zákona zrejme sami zapojení do spomenutého trestného činu, spadá predbežné vyšetrovanie v trestnom konaní výhradne do jurisdikcie Štátneho úradu pre vyšetrovanie,“ uviedla podľa Kyiv Independent Kancelária generálneho prokurátora.

Keď Bihus začal zisťovať, kto stojí za vznikom videa, zistil, že jeho členovia sú dlhodobo sledovaní. „Pochopili sme, že sme odpočúvaní a monitorovaní veľmi dlho, najmenej niekoľko mesiacov,“ povedal ešte v polovici januára šéf oddelenia investigatívnych novinárov Bihusu Maksym Opanasenko.

Vyvodili zodpovednosť

Zverejnené zábery pochádzali z dobre skrytej kamery. Video zachytávalo dianie v kancelárii a záznamy odpočutých rozhovorov týkajúcich sa získania návykových látok.

Majiteľ kanálu Denys Bihus neskôr vo svojom YouTube videu uviedol, že párty sa nezúčastnili novinári, ale len kameramani. Okamžite ich vyhodili a ostatných členov tímu podrobili testom na návykové látky.

Samotný Bihus uviedol, že branie drog je nezákonné, ale rovnako je nezákonné aj takéto odpočúvanie a monitorovanie. V tom momente ešte investigatívny tím netušil, kto za akciou stojí a obrátil sa práve na SBU, ktorá 17. januára zahájila vyšetrovanie.

Padla prvá hlava

5. februára Bihus odhalil, že za sledovaním stála ukrajinská tajná služba. Presnejšie povedané, jej oddelenie pre Ochranu národnej bezpečnosti. Jej šéfa Volodymyr Zelenskyj 31. januára, teda pred zverejnením reportáže, odvolal.

Ukrajinský parlament chcel predvolať šéfa SBU Valisla Maljuka. Maljuk reagoval prehlásením, v ktorom uviedol, že „urobí všetko, čo je v jeho silách, aby každé masmédium mohlo na Ukrajine pracovať slobodne.“

Šéf tajnej služby sa stretol aj so zástupcami G7. Aj im 7. februára zopakoval, že nezávislosť médií musí byť zaistená na sto percent a že tieto štandardy musia byť ešte vyššie v čase vojnového stavu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM