Politika

Šeliga sa pustil do Fica: Keď sa vyšetrovali mafiáni a vrahovia, tak bol ticho

Vyjadrenia predsedu Smeru-SD na utorkovej tlačovej konferencii opäť rozvírili hladinu. Na Ficove slová ostro reagoval aj Juraj Šeliga (Za ľudí).

Ilustračný obrázok k článku Šeliga sa pustil do Fica: Keď sa vyšetrovali mafiáni a vrahovia, tak bol ticho
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Je neprípustné, aby sa predseda Smeru-SD Robert Fico vyhrážal prokurátorom a sudcom, ktorí si len robia svoju robotu. V utorok to uviedol podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí).

Reagoval na Ficove slová, že nová politická garnitúra bude musieť urobiť poriadky s niektorými sudcami a prokurátormi.

Upozorní generálnu prokuratúru

Šeliga vyhlásil, že pri pochybení sudcov a prokurátorov existujú orgány, ktoré majú kontrolnú právomoc. V prípade sudcov to je Súdna rada.

„Keď sa vyšetrovali mafiáni a vrahovia prokurátormi Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), tak bol ticho,“ uviedol podpredseda parlamentu.

Ficove vyjadrenia môžu byť podľa neho považované za nebezpečné vyhrážanie. „Toto dávam do pozornosti generálnej prokuratúre. Verím, že sa pozrie na to, akým spôsobom Robert Fico postupuje a čo rozpráva,“ doplnil.

Ďalšie ohlasy

Podpredsedníčka vlády a šéfka Za ľudí Veronika Remišová zdôraznila, že Fico prekročil ďalšiu hranicu, keď sa vyhrážal nezávislým prokurátorom a sudcom.

„Je absolútne neprípustné, aby sa aktívny politik vyhrážal sudcom a prokurátorom. O to viac, keď politickí nominanti Roberta Fica ako pani Monika J., Kajetán K. či Tibor G. sedia vo väzbe,“ zdôraznila.

Aktuálne témy

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO) na sociálnej sieti uviedol, že v právnom štáte nemôže sudcov a prokurátorov zaujímať, kto je práve pri moci. „V právnom štáte sú orgány činné v trestnom konaní nezávislé. Bodka,“ podotkol.

Čo povedal Fico?

Fico na utorkovej tlačovej konferencii vyhlásil, že na ÚŠP a na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) sú ľudia, ktorí tam nemajú čo robiť.

„Ak neurobí generálny prokurátor poriadky, bude potrebné urobiť poriadky s týmito ľuďmi, ktorí slúžia tejto vládnej garnitúre. Tie poriadky musí urobiť nová politická garnitúra,“ podotkol. Zopakoval, že väzba je zneužívaná ako mučiaci nástroj. Potrebná je podľa neho zmena zákonov, „ktoré stanovia podstatne väčšiu mieru zodpovednosti týchto prisluhovačov vládnej koalícii, ktorých tu vidíme v týchto orgánoch na každodennej báze“.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Čítajte viac

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM