Zo Slovenska

ŠETRIŤ na energiách môžete aj počas leta: Čo ODPORÚČAJÚ odborníci?

Správnymi rozhodnutiami sa dajú v lete ušetriť financie za energie. Odborníci predstavili niekoľko užitočných odporúčaní.

Ilustračný obrázok k článku ŠETRIŤ na energiách môžete aj počas leta: Čo ODPORÚČAJÚ odborníci?
Zdroj: Pexels.com , Unsplash.com

Správna izolácia, efektívna varná doska a vodovodná batéria či vypnuté spotrebiče v lete pomôžu ušetriť financie na chladení obydlia a ďalších energiách. Počas energeticky náročných období, akými sú letné mesiace, môžu aj malé rozhodnutia priniesť finančné benefity. Zhodli sa na tom viacerí odborníci.

Pomôže izolácia

Spotrebu energie v lete zvyšuje najmä používanie klimatizácie. Zaizolovanie obytných priestorov však náklady na chladenie môže znížiť o 30 – 80 %.

Odborník na stavby a rekonštrukcie Branislav Augustín upozornil aj na schopnosť rozličných farieb fasády absorbovať, respektíve odrážať slnečné žiarenie.

Ďalšie užitočné rady

Manažér oddelenia kvality spoločnosti Oresi Jozef Kňúr odporučil používať varné prostriedky, ktoré redukujú množstvo tepla sálajúceho do obytných priestorov. Indukčné alebo infračervené varné dosky, teplovzdušné a mikrovlnné rúry sú energeticky najefektívnejšie možnosti na varenie. Kňúr zároveň informoval o možnostiach šetrenia vody pri umývaní riadov.

Dobre fungujúca vodná batéria, ideálne s perlátorom, môže zabrániť míňaniu vody. Umývačky riadu sú ďalším efektívnym riešením, ale len pokiaľ sú využívané plne naložené.

Ďalším spôsobom, ako sa dá šetriť energiou aj bez investícií, je vypínanie spotrebičov. „Ak počas dní, keď nie sme doma, vypneme zo zásuvky TV, monitory, herné konzoly či wifi routery, môžeme ušetriť 8 – 15 % z celkovej spotreby elektrickej energie domácnosti,“ upozornil Jozef Pollág z PPA Power DS.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM