Zo Slovenska

Silný vetrisko, lejak a aj krúpy: Takmer celé Slovensko dnes potrápia BÚRKY!

Pokojné počasie sa prudko zmení. Meteorológovia varujú pred silnými búrkami.

Ilustračný obrázok k článku Silný vetrisko, lejak a aj krúpy: Takmer celé Slovensko dnes potrápia BÚRKY!
Zdroj: TASR

„V našej oblasti sa treba opäť pripraviť na výraznejšie zhoršenie počasia. Po pokojnej strede, nás čaká veľmi búrlivý štvrtok, ktorý prinesie na mnohé miesta nášho územia pomerne výraznejšie búrky. O tie sa postará studený front, ktorý počas nadchádzajúcich hodín bude postupovať cez Európu,“ informuje portál iMeteo.sk.

Búrky na takmer celom Slovensku

Studený front s búrkami sa bude presúvať Európou. Vo štvrtok ráno by mali búrky úradovať v Českej republike. Následne začnú na čele studeného frontu silnieť a popoludní postúpia cez Moravu a Rakúsko nad Slovensko a taktiež nad Poľsko.

„Búrky by mali popoludní udrieť na západné Slovensko a v priebehu večera sa začnú búrky presúvať cez stredné Slovenskom smerom k východu. Na východ by mali doraziť búrky až po západe Slnka,“ dodáva iMeteo.sk.

Prečítajte si tiež

Prudké lejaky s krúpami

Pred búrkami varuje aj Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Meteorológovia vydali výstrahy prvého stupňa pre takmer celé územie Slovenska.

Búrkam sa tak s istotou nevyhneme v celom Bratislavskom, Banskobystrickom, Trenčianskom, Nitrianskom, Trnavskom a aj Žilinskom kraji. Výstraha je vydaná aj pre okresy Poprad a Rožňava.

Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút. Podľa vydanej výstrahy treba počítať aj s nárazmi vetra 18 až 23 m/s (65 až 85 km/h) a s krúpami.

Množstvo bleskov

„Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch (lámanie konárov stromov, pád slabších stromov, menšie škody na strechách budov a pod.). Poletujúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie,“ informuje SHMÚ s tým, že súvislá vrstva krúp na komunikácii môže prechodne obmedziť cestnú premávku.

„Pripravte sa na to, že búrky najmä na západ prinesú silnejší nárazový vietor a silné zrážky. Búrky budú príznačné aj pomerne výraznou bleskovou aktivitou,“ upozorňuje portál iMeteo.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM