Aktualizované ELA Správy Rôzne

Silný vietor, KRÚPY a séria BÚROK: Ktoré okresy budú najviac ohrozené počasím?

Búrky môžu potrápiť územie Slovenska aj počas pondelka.

Ilustračný obrázok k článku Silný vietor, KRÚPY a séria BÚROK: Ktoré okresy budú najviac ohrozené počasím?
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahu prvého stupňa pred búrkami, ktoré platia od 12.00 h až do večera. Meteorológovia o tom informujú na svojom webe.

Okolo 13:00hodiny sa očakáva nad východným Rakúskom a nad Moravou vznik prvých búrok. Tie by v nasledujúcich minútach mali postupovať nad západné a severozápadné Slovensko a následne nad ďalšie oblasti nášho územia, informuje iMeteo.sk.

Aktualizované 14:05 Studený front môže počas pondelka priniesť intenzívne búrky. Môže tiež dôjsť k vzniku supercelárnych búrok, prípadne búrkových systémov sprevádzaných silným vetrom, informuje SHMÚ.

„Silnie výškové západné prúdenie, čo môže viesť k vzniku supercelárnych búrok, prípadne búrkových systémov sprevádzaných silným vetrom. Studený front zároveň prinesie ochladenie a zajtra už tropický deň na Slovensku neočakávame,“ uviedli meteorológovia.

Platia výstrahy

V Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji trvajú výstrahy predbežne do 19.00 h, v Banskobystrickom, Trenčianskom a Žilinskom do 21.00 h a v Prešovskom a Košickom kraji do 23.00 h.

Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov počas 30 minút, s nárazmi vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami.

Intenzívny dážď môže podľa meteorológov vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, teda stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov či podjazdov.

„Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch (lámanie konárov stromov, pád slabších stromov, menšie škody na strechách budov a pod.). Poletujúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie,“ píše SHMÚ.

Silný vietor

Búrky by mali zasiahnuť predovšetkým severozápadnú a severnú časť Slovenska. Najnebezpečnejším javom by mal byť silný nárazový vietor, ktorý sa bude vyskytovať predovšetkým tesne pred príchodom búrok.

Nárazy vetra by sa mali pohybovať v rozmedzí 15 až 25 m/s a silné nárazy vetra sa budú vyskytovať postupne na čele búrkového systému na celom našom území.

„Už v pondelok popoludní sa po peknom a teplom dni pripravte na ďalšiu vlnu búrok, ktorá sa preženie cez naše územie. Už od utorka by sa však malo počasie opäť stabilizovať a čakajú nás ďalšie slnečné a teplé dni,“ dodáva iMeteo.sk.

Prečítajte si aj:

FOTO: Pri Nitre vyčíňala supercela
7
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: iMeteo.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM