Správy

Silný vietor môže na horách spôsobiť problémy: Zvyšuje nebezpečenstvo pádu lavín

Dlhodobo nízke teploty nie sú priaznivé pre stabilizáciu snehovej pokrývky, preto pri očakávanom silnom vetre v priebehu dňa stúpa hrozba lavínových zosuvov.

Ilustračný obrázok k článku Silný vietor môže na horách spôsobiť problémy: Zvyšuje nebezpečenstvo pádu lavín
Zdroj: Dnes24.sk

Vo všetkých pohoriach už viac dní prevláda mierne lavínové nebezpečenstvo, čo predstavuje druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

„Na severne orientovaných svahoch je sneh uložený hlavne v úzkych žľaboch, za terénnymi výbežkami, ktoré spôsobili stlmenie vetra,“ uviedol Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Na týchto miestach je podľa neho prenesené väčšie množstvo snehu, a to v doskách a vankúšoch, ktoré je možné uvoľniť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení.

Utorňajšie ráno na horách bolo chladné, prevládalo polooblačné počasie s občasnými zrážkami. „Na hrebeňoch fúkal prevažne severný až severozápadný vietor o sile miestami aj 72 kilometrov za hodinu,“ informoval Buliak a dodal, že počasie posledného týždňa s nízkymi teplotami po perióde výdatných zrážok spôsobilo zachovanie prachového charakteru snehu. Ten nie je zviazaný s podkladovou tvrdou ľadovou vrstvou. Podľa Buliaka vietor na mnohých miestach vytvoril snehové dosky, ktorých stabilita je nízka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM