Šport

Škandál mladučkej Rusky môže zmeniť olympijské krasokorčuľovanie: Nové pravidlá?

Prípad pätnásťročnej športovkyne strhol na olympiáde v Pekingu veľkú pozornosť. Dopingový škandál dievča psychicky neunieslo.

Ilustračný obrázok k článku Škandál mladučkej Rusky môže zmeniť olympijské krasokorčuľovanie: Nové pravidlá?
Zdroj: TASR/AP

Medzinárodná korčuliarska únia (ISU) v piatok oznámila, že zváži návrh na zvýšenie minimálneho veku účastníkov seniorských krasokorčuliarskych súťaží.

Primladá na taký tlak?

Táto myšlienka prišla po štvrtkovom finále sólistiek na zimných olympijských hrách v Pekingu, ktoré v dôsledku verejného tlaku ohľadom dopingovej kauzy psychicky nezvládla 15-ročná ruská olympionička Kamila Valijevová.

„Môžeme potvrdiť, že rada ISU sa už rozhodla navrhnúť zvýšenie minimálneho veku súťažiacich na 17 rokov vo všetkých disciplínach. Za normálnych okolností neinformujeme o svojej agende pred jej zverejnením, viedla nás k tomu súčasná situácia a správy rôznych médií,“ uviedla ISU pre agentúru AFP. O návrhu sa bude rozhodovať na júnovom stretnutí únie v Thajsku. Na jeho schválenie budú potrebné dve tretiny hlasov.

Dopingová kauza

Kauza mladej Rusky je najväčšou témou ZOH. Deň po skončení tímovej súťaže, v ktorej prispela k zisku zlatých medailí pre tím Ruského olympijského výboru (ROC), informovalo akreditované laboratórium v Štokholme o jej pozitívnom teste na zakázanú látku trimetazidín. Vzorku jej odobrali ešte 25. decembra.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV), Svetová antidopingová agentúra (WADA), ISU a separátne aj Medzinárodná testovacia agentúra (ITA) sa následne obrátili na Športový arbitrážny súd (CAS), aby Valijevovej zabránil štartovať.

CAS po takmer šesťhodinovom posudzovaní faktov v pondelok vyriekol verdikt, že voči Valijevovej neuplatní okamžitú sankciu v podobe zákazu štartu na ZOH.

Súd v Lausanne zverejnil, že zákaz štartu by nebol v súlade so športovou spravodlivosťou a poukázal na nevhodné načasovanie zverejnenia informácie o jej dopingovom prípade.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM