Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

ŠKANDALÓZNE praktiky policajných šéfov: Šikana, vyhrážky a nútenie k vyberaniu pokút!

Na svetlo sveta vyplávali škandalózne informácie o fungovaní polície na Orave. Padlo už aj trestné oznámenie.

Ilustračný obrázok k článku ŠKANDALÓZNE praktiky policajných šéfov: Šikana, vyhrážky a nútenie k vyberaniu pokút!
Zdroj: TASR

Policajti z Okresného riaditeľstva Policajného zboru z Dolného Kubína na svojich nadriadených podali trestné oznámenie pre podozrenia „z pokračovacieho zločinu zneužívania právomocí verejného činiteľa formou spolupáchateľstva závažnejším spôsobom konania“.

Na prípad upozornil portál Aktuality.sk, ktorý má mať údajne k dispozícii aj celé znenie trestného oznámenia.

Vyhrážky od funkcionárov

Súčasní aj bývalí policajti v ňom odhaľujú šikanátorské praktiky trojice policajných funkcionárov.

„Cez podriadených funkcionárov dopravnej a poriadkovej polície na obvodných oddeleniach Dolný Kubín, Námestovo, Zákamenné, Tvrdošín a Trstená zneužívajúc svoju funkciu a postavenie, opakovane nútia formou vyhrážok, a to začatím disciplinárnych konaní, častých kontrol, siahnutím na osobný príplatok, odvolaním z funkcie, aby sa ich podriadení radoví policajti v službe výlučne zameriavali iba na ukladanie pokút, zisťovanie vodičov pod vplyvom omamných látok a to aj zakázaným protizákonným spôsobom – bez zákonného dôvodu zastavenia vozidla," cituje portál z trestného oznámenia.

Tlak na vyberanie pokút

Zo znenia oznámenia sa zdá, že pokuty boli pre policajné vedenie na Orave zvlášť dôležitým nástrojom. Podľa policajtov a expolicajtov ich prácu hodnotili výlučne podľa výšky vybratých pokút od vodičov.

Každý radový policajt musel počas služby udeliť minimálne dve pokuty a dopravný policajt minimálne päť.

A to aj napriek tomu, že nemal zariadenie na meranie rýchosti. Ak policajti tieto limity neplnili, nadriadení sa im vyhrážali prepustením, zníženým osobných príplatkov a disciplinárnymi trestami.

O stanovisko k situácii požiadala redakcia Dnes24 aj Ministerstvo vnútra. „Vami uvedenú vec Úrad inšpekčnej služby eviduje,“ znela stručná odpoveď. Policajný prezident Štefan Hamran pre Aktuality uviedol, že ak sa pochybenia funkcionárov potvrdia, vyvodí personálne opatrenia.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM