Správy

Skončilo sa testovanie obrnených a viacúčelových taktických vozidiel 4x4

Testovanie bojových obrnených a viacúčelových taktických vozidiel 4x4 sa skončilo minulý týždeň. Výsledky testov Vojenského technického a skúšobného ústavu (VTSÚ) Záhorie budú v najbližších dňoch analyzovať odborníci.

Ilustračný obrázok k článku Skončilo sa testovanie obrnených a viacúčelových taktických vozidiel 4x4
Zdroj: TASR

Výsledky následne zapracujú do dokumentu, ktorý spolu s návrhom riešenia predloží ministerstvo obrany na schválenie Bezpečnostnej rade SR a vláde SR do konca tohto roka. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková.

„Celkovo bolo vo VTSÚ testovaných sedem vozidiel, a to ALIGATOR MASTER 2, COBRA 2, EAGLE, EJDER YALCIN, GERLACH, PATRIOT a SHERPA Light APC. Vozidlo PERUN je v súčasnosti na testovaní pre Armádu Českej republiky, preto po dohode s výrobcom budú využité výsledky testovania z českého rezortu obrany,“ priblížila Capáková.

Obstaranie bojových obrnených vozidiel či viacúčelových taktických vozidiel 4×4 podľa ministerstva vyplýva z Dlhodobého plánu rozvoja obrany, pričom sa kladie dôraz na výstavbu a rozvoj Ozbrojených síl SR s výhľadom do roku 2030.

„Celkovo plánuje rezort obrany obstarať do 404 kusov tohto typu vozidiel v maximálnej sume 782,7 milióna eur s DPH,“ doplnila Capáková. Vojakom by mali byť vozidlá k dispozícii postupne až do roku 2024. Ministerstvo informovalo aj o svojom pretrvávajúcom záujme zapojiť do projektu v maximálnej možnej miere domáci obranný priemysel podobne ako aj v prípade 8×8.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM