Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Slováci ZÚRIA a chcú vziať Dědečkov osud do vlastných rúk: Vznikla petícia za DOŽIVOTIE!

Dušan Dědeček si svoj verdikt ešte nevypočul, mnohí Slováci už ale vedia, ako by mal vyzerať. Za prísny trest vznikla už aj petícia.

Ilustračný obrázok k článku Slováci ZÚRIA a chcú vziať Dědečkov osud do vlastných rúk: Vznikla petícia za DOŽIVOTIE!
Zdroj: Facebook.com/Deaflympijský výbor Slovenska

Už je to týždeň, čo Slovenskom otriasla tragédia na Zochovej ulici v Bratislave, pri ktorej zahynulo päť mladých ľudí. Emócie v spoločnosti sú však stále vybičované.

Mnohých Slovákov napríklad pobúrilo, že Dušan Dědeček, ktorý auto smrti šoféroval pod vplyvom alkoholu, je stíhaný na slobode.

Desaťtisíce podpisov

Dušan Dědeček čelí obvineniu z trestného činu všeobecného ohrozenia a v prípade preukázania viny mu hrozí väzenie na 20 až 25 rokov alebo na doživotie.

A práve možný rozsudok dal vzniknúť petícii, pod ktorú podpisy pribúdajú raketovým tempom. Objavila sa na webe peticie.com a jej cieľom je dostať Dědečka za mreže do konca jeho života.

„Som za to, aby Dušan Dědeček, ktorý dňa 2.10.2022 jazdil pod vplyvom alkoholu a narazil do ľudí stojacich na zastávke Zochova v Bratislave, čím pripravil o život piatich mladých ľudí a ďalších vážne zranil, bol za svoje konanie potrestaný odňatím slobody na doživotie bez možnosti podmienečného prepustenia,“ píše sa v petícii. Tá má už viac než 30-tisíc podpisov.

Odkazy od ľudí

Okrem podpisu ľudia petíciu aj komentujú a vysvetľujú dôvody, prečo sa rozhodli ju podporiť. „Podpisujem, pretože na mieste nehody mi zomrela moja dlhoročná spolužiačka a kamarátka,“ stojí v jednom z komentárov.

„Podpisujem, lebo ako študentku VŠ sa ma to dotklo a neviem si predstaviť že mne a mojim kamarátom sa to môže stať hocikedy,“ píše iná komentujúca a pridáva sa ďalšia: „Zabil 5 nevinných mladých ľudí! Bol ožratý za volantom! Takýto človek nemá právo ani dýchať slobodný vzduch!“

Niektoré komentáre sú mimoriadne emočne nabité a nezriedka obsahujú vulgarizmy na adresu obvineného.

Prokurátor vysvetľuje

Rozhodnutie súdu nevziať Dědečka do väzby rozčúlilo mnohých. Ako však vysvetlil prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava Juraj Chylo, tento krok nemá žiadny vplyv na to, že vyšetrovanie bude pokračovať a bude objektívne.

„Rozhodnutie súdu nemá žiadny vplyv na obvinenie Dušana D. Súd nezastavil stíhanie a ani neoslobodil obvineného spod obvinenia,“ zdôraznil prokurátor. Vysvetlil, že vyšetrovanie vedú orgány činné v trestnom konaní a súd nie je oprávnený rozhodnúť počas vyšetrovania o opodstatnenosti alebo neopodstatnenosti trestného stíhania.

Zopakoval, že súdne rozhodnutia sa musia v právnom štáte rešpektovať, hoci s nimi verejnosť môže nesúhlasiť. Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor podal voči nemu sťažnosť. „Trváme na podaní návrhu na vzatie obvineného do väzby,“ vyhlásil Chylo.

K nešťastiu došlo v nedeľu (2. 10.) večer na autobusovej zástavke Zochova. Do ľudí čakajúcich na spoj vrazilo vo veľkej rýchlosti auto. Šoféroval ho opitý generálneho sekretára Deaflympijského výboru Dušan Dědeček (po nehode sa funkcie vzdal). Nehoda si na mieste vyžiadala štyroch mŕtvych, piatou obeťou študentka, ktorá zraneniam podľahla v nemocnici. Okrem opitosti mala byť dôvodom aj niekoľkonásobne prekročená rýchlosť, pri ktorej vodič stratil kontrolu nad vozidlom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM