Zo Slovenska

Slováci hlásia po očkovaní STOVKY nežiaducich účinkov. Od čoho závisí, či sa dostavia?

Medzi najčastejšie hlásené závažné nežiaduce účinky patrili pretrvávajúci zvýšený krvný tlak, a to najmä u pacientov liečených na hypertenziu.

Ilustračný obrázok k článku Slováci hlásia po očkovaní STOVKY nežiaducich účinkov. Od čoho závisí, či sa dostavia?
Zdroj: EASYFOTO TASR - Lukáš Mužla

V súvislosti s očkovaním proti novému koronavírusu Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) k štvrtku (20. 5.) eviduje 4 744 hlásených podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení je 300 závažných, čo predstavuje 6,3 percenta hlásení. Na svojej stránke to uviedol ŠÚKL.

Nežiaduce účinky

Medzi najčastejšie hlásené závažné nežiaduce účinky patrili pretrvávajúci zvýšený krvný tlak, a to najmä u pacientov liečených na hypertenziu. Ďalšími boli tiež predkolapsový stav, kolaps, trombóza, pľúcna embólia, alergické reakcie, dočasná paralýza či krátkodobá strata vedomia.

Objaviť sa môže aj epileptický záchvat u pacientov liečených na epilepsiu. K závažným nežiaducim účinkom zaradil ŠÚKL aj teplotu tela nad 40 stupňov Celzia.

„Výskyt a intenzita nežiaducich reakcií závisia od celkového zdravotného stavu daného človeka, od veku, pričom všeobecne sú nežiaduce reakcie po očkovaní u ľudí vo vyššom veku menej časté a menej intenzívne, tiež od iných súbežne užívaných liekov, imunitnej odpovede, ale v niektorých prípadoch aj od psychického nastavenia človeka,“ pripomenul ŠÚKL.

K dnešnému dňu (21. 5.) je celkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou vakcíny 1 504 390. Druhú dávku vakcíny už dostalo 722 087 ľudí.

Ilustračné foto

Informácie k očkovaniu proti koronavírusu:

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM