Zo Slovenska

Slováci, pracujete cez víkend alebo v noci? Na účte vám pristane VIAC peňazí

Príplatky za prácu cez víkendy a v noci sa zvýšia. Počíta s tým novela Zákonníka práce, ktorú odobril parlament.

Ilustračný obrázok k článku Slováci, pracujete cez víkend alebo v noci? Na účte vám pristane VIAC peňazí
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Národná rada (NR) SR v stredu schválila novelu Zákonníka práce, ktorú predložili poslanci opozičného Smeru-SD. Príplatky ku mzde sa tak „rozmrazia“. Právna norma má nadobudnúť účinnosť 1. júna 2023. Za návrh hlasovalo 110 zo 137 prítomných poslancov.

Zaslúžia si peniaze navyše

„Domnievame sa, že ak niekto pracuje v sobotu, v nedeľu, počas štátneho sviatku alebo v noci, tak si zaslúži tých pár eur navyše,“ skonštatoval v stredu na tlačovej konferencii v parlamente predseda Smeru-SD Robert Fico.

Poslanec Ján Richter (Smer-SD) podotkol, že príplatky boli zmrazené, nie zrušené. Zároveň poznamenal, že rozdiel medzi ministerským návrhom výšky príplatkov a tým, ktorý prešiel v parlamente, je napríklad za prácu v nedeľu 0,44 eura na hodinu. „Skutočne to nie sú žiadne prostriedky a peniaze, ktoré majú niekoho zruinovať,“ zdôraznil. Strana eviduje aj požiadavky pekárov, ktorými sa plánuje zaoberať.

Prečítajte si tiež

Poškodzuje pracujúcich?

„V roku 2020 presadila vláda také znenie ustanovení, ktoré navrhujeme zmeniť, ktoré viedlo k zhoršeniu odmeňovania pracovníkov poberajúcich minimálnu mzdu, ako aj všetkých pracovníkov poberajúcich príplatky ku mzde, najmä pokiaľ ide o príplatky za prácu v neštandardnom pracovnom čase, respektíve za pracovnú pohotovosť mimo pracoviska,“ priblížili predkladatelia v dôvodovej správe.

Podstata zhoršenia odmeňovania spočíva podľa nich v zmene určovania výšky príplatkov. Skonštatovali, že namiesto jeho naviazania na vývoj minimálnej mzdy totiž zákonodarca ustanovil pevné sumy, ktoré sa od roku 2020 nemenili, zatiaľ čo minimálna mzda rastie. „V súčasnosti je však vládne riešenie z roku 2020 neakcepto­vateľné a výrazne poškodzuje pracujúcich ľudí a znižuje ich príjmy,“ podotkli.

Príplatky za víkendy a sviatky

Za prácu v sobotu majú zamestnanci dostať navyše 50 percent minimálnej mzdy. Ak sa práca v sobotu musí vykonávať pravidelne, v takom prípade bude príplatok vo výške 45 percent minimálnej mzdy.

Za nedeľnú prácu bude príplatok 100 percent minimálnej mzdy, prípadne 90 percent, ak sa práca vykonáva pravidelne.

Zvýhodnenie sa týka aj sviatkov. V takých prípadoch bude príplatok vo výške 40 percent minimálnej mzdy, pri rizikovej práci počas sviatku 50 percent a v prípade, ak sa práca musí vykonávať prevažne v noci, tak 35 percent.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM