Zo Slovenska

Slováci v pohraničí volajú po ZMENE: Štrk na hraniciach nás pred pandémiou neochráni!

Svetové združenie Slovákov v zahraničí (SZSZ) požaduje otvorenie aspoň najdôležitejších menších hraničných priechodov.

Ilustračný obrázok k článku Slováci v pohraničí volajú po ZMENE: Štrk na hraniciach nás pred pandémiou neochráni!
25
Galéria

Žiada tiež prehodnotiť „prehnanú“ diskrimináciu tých, ktorí nie sú očkovaní proti ochoreniu COVID-19, informoval predseda SZSZ Vladimír Skalský.

Veľká diskriminácia

Zatvorenie menších hraničných priechodov považuje združenie za zvlášť problematické, keďže mimoriadne sťažuje život najmä ľuďom v prihraničných regiónoch. Poukazuje na množstvo rodinných, pracovných a historických väzieb. „Vari najväčším excesom je, ak sa zatvorili aj priechody, cez ktoré prechádzali ľudia pomáhajúci obetiam tornáda na Morave,“ konštatuje SZSZ.

Združeniu sa nepozdáva ani veľmi veľká diskriminácia neočkovaných. Pripomína, že dôvodov na to, že sa človek nedá zaočkovať, je viacero, vrátane zdravotných. Do pozornosti dáva aj preferenciu proteínových či celovírusových vakcín, ktoré zatiaľ nie sú na Slovensku dostupné, napríklad pri autoimunitných ochoreniach.

Združenie preto odkazuje, že ak je očkovanie dobrovoľné, musí byť bez neho možné reálne cestovať.

„Pandémia je globálny problém, ktorý vyžaduje globálne riešenia, rozhodne minimálne v rámci Európskej únie, situácia v strednej Európe je homogénna, uzatváranie hraníc preto nepovažujeme za najlepší smer,“ zdôrazňuje Skalský. Súhlasí však s presnejším definovaním pravidiel a dôslednejšou kontrolou, aj na margo toho, že inštitút pendlera bol masívne zneužívaný.

Prečítajte si aj

Režim na hraniciach

SZSZ sa odvoláva aj na vyjadrenia odborníkov, s ktorými združenie komunikuje. Nedomnievajú sa, že aktuálny prístup na hraniciach je potrebný a efektívny. „Nie, kopa štrku, či rozbitého asfaltu na hraničnom priechode nás pred pandémiou neochráni. Ale ani zavreté priechody, ktoré používajú chatári, či ľudia cestou do práce, stav v strednej Európe je v princípe homogénny,“ povedal matematik Richard Kollár.

Minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO) deklaroval, že hneď ako budú k dispozícii pomocné sily a prostriedky, zámerom bude otvoriť čo najviac priechodov. Cieľom je znížiť diskomfort ľudí, ktorí dennodenne prechádzajú hranicami a v súčasnom sprísnenom režime sú nútení k dlhým obchádzkam.

Mikulec zároveň zopakoval, že sprísnený režim na hraniciach nie je namierený voči ľuďom, ale ide o opatrenie, ktorým chce štát chrániť zdravie občanov pred rizikami opätovného zhoršenia pandemickej situácie v súvislosti so šíriacimi sa novými mutáciami SARS-CoV-2.

Prečítajte si aj

Uzavreté hraničné priechody a kontroly
25
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM