Monika Hanigovská Magazín

Slovákom v ČSSR učarovalo zberateľstvo: Céčka, odznaky... no jedno nabralo na HODNOTE!

Obzrite sa s nami späť! V minulosti ste mnohí niečo zbierali.

Ilustračný obrázok k článku Slovákom v ČSSR učarovalo zberateľstvo: Céčka, odznaky... no jedno nabralo na HODNOTE!
47
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Mnohí z vás dodnes v mysli opatrujú úsmevné aj menej zábavné spomienky na doby minulé. Iní sa môžu tohto obdobia doslovne dotknúť. Ako je to možné?

Počas Československa vzniklo množstvo zberateľov, pričom niektorí z nich svoje „socialistické poklady“ opatrujú dodnes, ďalší na toto obdobie len spomínajú.

Odznaky, ktoré spájali

V tomto období sa darilo napríklad aj lesklým plieškom. O čom je reč? Predsa o odznakoch, pri ktorých by sme sa v tejto dobe len tak skoro nedorátali.

„Závody, rôzne organizácie, spolky, tí všetci vyrábali svoje odznaky v rôznych tvaroch a farieb,“ zaloví v pamäti Trnavčan, ktorý taktiež prepadol ich kúzlu.

„V detstve sme mnohí dačo zbierali… niekto pohľadnice, ďalší známky… a ja som zbieral odznaky. To bolo krásne obdobie, pretože okrem úlovkov sme boli často na čerstvom vzduchu, vytvorili si krásne spomienky a pevnejšie puto s rodinou,“ vysvetľuje a rýchlo reaguje na náš nechápavý výraz v tvári pri slovách „pevnejšie puto s rodinou“.

Rodičia v hlavnej úlohe

„To viete, do tejto zábavky sme dotiahli aj našich otcov. Tí za nás po práci medzi sebou menili odznaky. Ako chlapec som preto nemohol veľakrát zaspať, a preto som ho skoro ráno čakával za kuchynským stolom… v polospánku a s rukami podopretými pod bradou,“ zasmeje sa schuti. Socialistické poklady putovali neskôr na dvor, kde ich vymieňal medzi kamošmi alebo sa nimi medzi nimi rád chválil.

Doteraz sa svojich spomienok nevzdal. „Aby ste vedeli, ešte ich mám doma! Moja žena vždy nadáva, keď ich zase vyťahujem, no potom je rada, že sa pri nich zabudnem a nejdem na pivo,“ vraví nám spokojne.

Pôvodne slúžili v domácnosti a potom sa z nich stali veľký hit! Neviete? Článok pokračuje na ďalšej strane.

Mohlo by vás zaujímať

Spomienky na socializmus - sladkosti a pomôcky
47
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM