Zo Slovenska

Slovenské lesy podľa lesníkov drancované nie sú: Viac dreva narastie ako sa vyťaží

Údaje zo Zelenej správy za rok 2020 podľa Národného lesníckeho centra dokazujú, že ťažba v slovenských národných parkoch kontinuálne klesá.

Ilustračný obrázok k článku Slovenské lesy podľa lesníkov drancované nie sú: Viac dreva narastie ako sa vyťaží
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Slovenské lesy nie sú drancované, ako sa často uvádza na verejnosti, a vyhlásenia o ich úpadku nie sú ničím podložené. Podľa Národného lesníckeho centra (NLC) vo Zvolene oficiálne dáta a údaje hovoria niečo iné.

Ťažba klesá

„Je už všeobecne známe, že výmera lesov na Slovensku sa práve dlhodobo zvyšuje. Kým v polovici 19. storočia bola lesnatosť len 28 percent, dnes je na úrovni viac ako 41 percent,“ uvádza NLC.

Vďaka prísnej lesníckej legislatíve sa podľa odborníkov z NLC na Slovensku svojvoľne nemôže meniť využitie krajiny, na ktorej bol akýmkoľvek spôsobom odstránený les, či už ide o plánovanú obnovu alebo o kalamitné plochy. „Každá plocha, ktorá lesom porastená bola, v budúcnosti lesom aj zostane. Nie je tomu tak všade vo svete a lesné pozemky sa pretvárajú na pasienky či plantáže,“ konštatuje lesnícke centrum.

Údaje zo Zelenej správy za rok 2020 tiež dokazujú, že ťažba v slovenských národných parkoch kontinuálne klesá. „Za posledný rok klesla takmer na polovicu ťažieb predchádzajúcich rokov,“ informuje NLC.

V národných parkoch sa tiež nevykonávajú žiadne holoruby. Pokiaľ vznikne odlesnená plocha, ide len o spracovanie kalamity, zväčša ako dôsledok klimatických zmien. „Aj v takomto prípade sa však ťažba nad 0,30 hektárov, čo je zhruba polovica futbalového ihriska, spracováva len so súhlasom štátnej správy životného prostredia na základe stanoviska Štátnej ochrany prírody SR. Lesy v národných parkoch je dnes v zmysle platnej legislatívy možné obhospodarovať len prírode blízkym spôsobom,“ konštatujú odborníci z NLC.

Viac dreva narastie ako sa vyťaží

Podľa nich je nemenej dôležitým faktom, že lesníci v roku 2020 vysadili takmer 35 miliónov sadeníc. Ďalších minimálne 200 miliónov stromčekov vyrástlo z prirodzeného zmladenia. Naproti tomu sa ťažba dreva kontinuálne znižuje a v roku 2020 bola dokonca najnižšia od roku 2005.

„Podiel ročnej ťažby dreva pod 80 percent z celkového ročného prírastku poukazuje na udržateľnosť obhospodarovania lesov. Zjednodušene možno povedať, že viac dreva narastie ako sa vyťaží. V lesoch tak dnes podľa dostupných údajov rastie viac ako jedna miliarda stromov s priemerom kmeňa hrubším ako desať centimetrov,“ pripomína NLC.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM