han Rôzne

Slovenskí piloti si to namierili do USA: Absolvujú VÝCVIK na stíhačkách F-16

Na výcviku na stíhacie lietadlá F-16 v Spojených štátoch je v súčasnosti 12 pilotov Vzdušných síl Ozbrojených síl (OS) SR. Ďalší sa na vyslanie pripravujú.

Ilustračný obrázok k článku Slovenskí piloti si to namierili do USA: Absolvujú VÝCVIK na stíhačkách F-16
Zdroj: TASR/AP

„Hlavnou úlohou vzdušných síl je zabezpečiť ochranu vzdušného priestoru SR. Na zabezpečenie uvedenej úlohy plánujú vzdušné sily udržiavať plnú operačnú pripravenosť letky F-16 po celú dobu prevádzky lietadiel s adekvátnym počtom pilotov a zabezpečovacieho personálu. Piloti a zabezpečovací personál budú priebežne vysielaní na výcvik do USA,“ skonštatovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Piloti ešte pred vyslaním do USA absolvujú prípravu na Slovensku. „Tá spočíva v skríningovom výcviku na malých vrtuľových lietadlách, na cvičnom taktickom lietadle L-39 a jazykových kurzoch so zameraním na zdokonalenie anglického jazyka a leteckej frazeológie,“ priblížila Kovaľ Kakaščíková.

Výcvik a preškolenie pilotov na lietadlo F-16 sa uskutočňuje v USA v súlade s plánom výcviku pilotov F-16, ktorý je postavený na základe skúseností inštruktorov Vzdušných síl USA. Piloti trénujú na lietadlách T-6, T-38 a na F-16.

Príprava pozemného personálu sa uskutočňuje na území SR a bude pokračovať v USA. Počet záujemcov je priebežne dopĺňaný.

Kontrakt na 14 stíhačiek F-16 C/D Block 70 americkej výroby uzavrelo Slovensko koncom roka 2018. Stíhačky by mali Slovensko stáť 1,6 miliardy dolárov. Prvé štyri stíhačky by mali na Slovensko doraziť v roku 2022. Zvyšných desať dopravia do konca roka 2023. Súčasťou zmluvy je aj letecká výzbroj, logistická podpora a výcvik leteckého aj pozemného personálu.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM