Slovenskí vinári už začali s predajom BURČIAKU: Ako spoznáte ten PRAVÝ?
Tento rok sa výroba burčiaku začína štandardne od 15. augusta, keďže kvôli počasiu nebola potrebná výnimka na skorší predaj, ako tomu bolo v predchádzajúcich rokoch.
Prvé zbery sú v znamení odrody Iršai Oliver, pričom naplno sa oberačka hrozna a výroba burčiaku rozbehne v septembri. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.
Čo hovorí zákon
„V týchto dňoch spúšťame prvé oberačky z odrody Iršaj Oliver. Reálne sa ale burčiaková kampaň začne až v septembri, kedy sa naplno začnú oberať odrody ako Veltlínske zelené, rízlingy a samozrejme neskôr Dunaj a Frankovka Modrá,“ uviedla výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska Jaroslava Kaňuchová Pátková.
Zväz očakáva vyššiu úrodu ako v predchádzajúcich dvoch rokoch, ktoré boli až o 30 % pod priemerom. Vinári dúfajú, že tento ročník prinesie produkciu okolo 30 až 32 miliónov litrov vína.
Výroba burčiaku na Slovensku má dlhodobú tradíciu a podľa zákona sa môže označovať len nápoj vyrobený výlučne z hrozna vypestovaného na Slovensku, zozbieraného v danom roku a predávaný od augusta do konca decembra.
Ako spoznáte kvalitu?
Cieľom legislatívy je chrániť spotrebiteľa a producentov, aby burčiak zachoval svoju čerstvosť, typickú chuť a charakter sezónneho produktu.
„Odporúčam, aby si spotrebitelia kupovali burčiak vždy u vinára, ktorý má dlhšiu kampaň a ktorý zároveň vyrába kvalitný produkt. To znamená aj to, že má pravidelný prísun čerstvého hrozna,“ dodala J. Kaňuchová Pátková.
Pravý burčiak je rozkvasený nápoj s príjemnou vôňou po hrozne a kvasinkách, nemal by mať hnedú alebo silno-oranžovú farbu, ktorá by naznačovala starobu, oxidáciu alebo pridaný cukor.
Čo si treba všímať?
Ak chceme zistiť, či je predávaný burčiak kvalitný, mali by sme sledovať tri hlavné ukazovatele – farbu, hustotu a usadeninu.
Jeho farba by mala byť mliečno až svetložltá. „Ak je tekutina mierne zakalená, je to v poriadku, pretože to robia len kvasinky, ktoré obsahuje burčiak. Ak je burčiak príliš tmavý, môže to znamenať, že nebol vyrobený z hrozna, ale napríklad z jablčného či hruškového muštu. Alebo už burčiak zoxidoval a ide už o tzv. rampáš. No stať sa môže aj to, že sa hrozno zle spracovalo,“ prezrádzajú odborníci.
Ak je burčiak hustý, netreba sa báť. Je to v poriadku. No ak by sa vám zdalo, že je riedky, môže byť podľa RÚVZ riedený vodou.
„Správny burčiak by mal mať usadeninu na pohári, ale príliš veľa usadenín na dne fľaše hovorí o tom, že burčiak nebol asi odkalený. Ak nájdete v pohári nečistoty, sú to pravdepodobne iba pozostatky kvasiniek alebo to môžu byť kúsky jabĺk,“ dodáva Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hlavné mesto.