Zo Slovenska

Slovensko zasiahne vlna EXTRÉMNYCH horúčav: Život nám budú znepríjemňovať aj BÚRKY

Slováci si na niekoľko dní mohli vydýchnuť. Mierne ochladenie však končí. Meteorológovia varujú pred prudkou zmenou počasia.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko zasiahne vlna EXTRÉMNYCH horúčav: Život nám budú znepríjemňovať aj BÚRKY
Zdroj: TASR/Roman Hanc , TASR/Henrich Mišovič

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred blížiacou sa vlnou horúčav.

„V budúcom týždni nás čaká ďalšia vlna horúčav, ktorú zapríčiní prílev veľmi teplého tropického vzduchu od juhozápadu,“ informuje SHMÚ s tým, že podľa predpovedných materiálov sa už dá rozpoznať aj jej vrchol. „S najväčšou pravdepodobnosťou bude vo štvrtok,“ dodali meteorológovia.

SHMÚ zároveň varuje, že vlna horúčav opäť prinesie mimoriadne až extrémne vysoké hodnoty teploty vzduchu.

Bude dusno

Podľa portálu iMeteo.sk sa musíme pripraviť na turbulentné počasie, ktoré okrem vysokých teplôt nad tropickou hranicou +30 °C prinesie aj prehánky a búrky.

„V nadchádzajúcom týždni nás čaká premenlivé počasie, ktoré prinesie početné prehánky a búrky a okrem premenlivého počasia bude aj veľmi teplo. Teploty pôjdu vysoko nad hranicu +30 °C, no okrem toho, že bude aj teplo, tak bude aj vlhko a na pocit tak bude veľmi dusno,“ predpovedá iMeteo.sk.

Prečítajte si tiež

Teploty nad tropickou hranicou

S búrkami treba počítať každý deň od nedele minimálne do piatka. Portál upozorňuje, že treba byť ostražitý hlavne popoludní a to predovšetkým, ak sa chystáte na hory.

Teploty začnú stúpať už v nedeľu, kedy budú atakovať hranicu 30 stupňov.

Na pondelok 15. augusta dokonca Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy prvého stupňa. V okresoch Senec, Dunajská Streda, Šaľa, Galanta, Komárno a Nové Zámky hrozí v čase od 12.00 do 18.00 hodiny dosiahnutie teploty +33 °C.

„Teploty by mali stúpať aj nasledujúce dni, pričom vrchol podľa predbežných odhadov príde vo štvrtok, kedy by sa maximálne teploty mohli dostať až nad +35 °C. Nadchádzajúce dni sa tak pripravte na ďalšiu vlnu zhoršenia počasia. Naše územie čakajú prehánky, búrky, ale aj vysoké teploty, ktoré budú nepríjemné. Na pocit totiž bude dusno," dodáva iMeteo.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Ďalšia vlna horúčav - vývoj v ansámblových predpovediach V budúcom týždni nás čaká ďalšia vlna horúčav, ktorú zapríčiní...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Friday, August 12, 2022
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM