Správy Zo zahraničia

Slovinsko postihli prudké lejaky a obrovské záplavy, zahynuli 3 ľudia, FOTO

Slovinsko v piatok postihli prudké lejaky a obrovské záplavy. Voda zatopila budovy, ničila cesty a mosty, pričom zomreli najmenej traja ľudia.

Ilustračný obrázok k článku Slovinsko postihli prudké lejaky a obrovské záplavy, zahynuli 3 ľudia, FOTO
11
Galéria
Zdroj: TASR/AP

TASR informuje podľa agentúry AP. Slovinská agentúra životného prostredia (ARSO) zvýšila výstrahu pred zlým počasím na najvyšší stupeň.

Na severe, severozápade a v stredných častiach krajiny za posledných 24 hodín napršalo mesačné množstvo zrážok. Vo štvrtok večer zomrela Slovinka v meste Kamnik v strednej časti krajiny a dvaja holandskí občania prišli o život v horskej oblasti neďaleko mesta Kranj.

Úder blesku

„Smrť v Kamniku zrejme spôsobili záplavy, úmrtia v horách pravdepodobne úder blesku,“ povedala policajná predstaviteľka Maja Adlešičová Ciperleová.

„Vyzývam všetkých, ktorí nemajú naliehavé povinnosti mimo domu, aby von nevychádzali a ani nikde nejazdili autom,“ apeloval minister obrany Marjan Šarec.

Na fotografiách z postihnutých miest sú zatopené autá, popraskané cesty a zaplavené celé dediny. Vidno tiež na nich záchranárov vynášajúcich deti z materskej školy a vrtuľníky zachraňujúce ľudí zo striech zaplavených domov.

Uviazli v autách

Prezidentka Nataša Pircová Musarová vyzvala občanov, aby „udržiavali kontakt s inými ľuďmi, pomáhali si navzájom a starali sa o starších a zraniteľných, ktorí potrebujú našu podporu“.

Premiér Robert Golob pre záplavy ukončil dovolenku.

Úrady v Slovinsku v piatok zatvorili úsek hlavnej diaľnice a snažili sa nasmerovať tranzitnú dopravu do susedného Talianska alebo Rakúska. Štátna diaľničná agentúra DARS uviedla, že „všetci uviaznutí vodiči a ich pasažieri majú čakať na pohotovostné tímy a dodržiavať ich pokyny“.

Záplavy v Slovinsku
11
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM