Správy

Sme ľudia, nás nevypnete! Nahnevaní Česi opäť vyšli do ulíc

Václavské námestie opäť zaplnili demošntranti s českými vlajkami a píšťalkami. Na zhromaždení nemal takmer nikto rúško.

Ilustračný obrázok k článku Sme ľudia, nás nevypnete! Nahnevaní Česi opäť vyšli do ulíc
Zdroj: TASR/AP

Ďalšia demonštrácia proti vládnym pandemickým opatreniam sa v nedeľu popoludní konala na Václavskom námestí v Prahe. Organizátori túto akciu na podporu slobody nazvali „Sme ľudia, nás nevypnete!“ Informoval o tom český portál Novinky.cz.

Žiadajú demisiu Babiša

Usporiadatelia k pozvánke na demonštráciu uviedli: „Diktát sa začína tam, kde sa končí sloboda! Sme v období, keď už ani nami volení poslanci nemôžu vyjadriť svoj názor. Nebudeme sa ďalej prizerať.“

Dodali, že podporujú čin poslanca Lubomíra Volného. Ten vystúpil na pódiu, rovnako ako český boxer Lukáš Konečný a zaspievať prišla Ilona Csáková.

Na protest v hornej časti Václavského námestia sa zišli stovky ľudí s českými vlajkami a píšťalkami. Skandovali heslá o slobode a žiadali demisiu vlády premiéra Andreja Babiša. „Máme toho dosť, slobodu, slobodu!“ zaznievali heslá z davu. Na zhromaždení nemal takmer nikto rúško a ľudia nedodržiavali odstupy, napísali Novinky.cz.

Prekročený limit

Na akcii bol prekročený povolený limit sto účastníkov, zdôraznil portál iDNES.cz. Ak počet ľudí na proteste porušuje súčasné vládne obmedzenia, polícia nahlási zvolávateľov príslušnému správnemu orgánu. Polícia riešila aj prípady ľudí bez rúšok na tvári, informovala hovorkyňa pražskej polície Violeta Siřišťová. Dodala, že akcia prebiehala až do konca v pokoji.

Poslanec Volný bol minulý týždeň na rokovaní Snemovne bez rúška, atakoval dokonca svojho kolegu, podpredsedu dolnej komory Tomáša Hanzela z ČSSD. Za svoje správanie ho odvliekli z rokovacej miestnosti, pripomenul kauzu portál iDNES.cz.

Rebélia na svahoch

Cez víkend rezonovala tiež správa, že v českom lyžiarskom areáli v obci Čenkovice bol v sobotu spustený vlek, a to napriek protikoronaví­rusovým opatreniam. Na čulý lyžiarsky ruch narazili policajti, ktorí vykonávali kontrolu lyžiarskych areálov v okrese mesta Ústí nad Orlicí.

„Zadokumentovali sme, že v skiareáli Čenkovice bol v prevádzke vlek. Konanie prevádzkovateľa budeme oznamovať správnemu orgánu, v rámci čoho mu hrozí pokuta až tri milióny korún,“ uviedla policajná hovorkyňa Markéta Janovská.

Lyžiarsky areál Vaňkův kopec už nezvláda súčasnú situáciu, keď musí byť v dôsledku vládnych nariadení zatvorený. Chýbajú mu peniaze na zaplatenie elektriny. Prevádzkovateľ areálu Vaňkův kopec Martin Kafka pre médiá uviedol, že otvorené majú aj na protest, ale predovšetkým preto, že im nič iné nezostáva.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Koronavírus doma i vo svete

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM